de Călin Popa şi Matei Udrea
Puterile tămăduitoare ale uleiului de tamanu vin din negura timpului și sunt direcționate deopotrivă spre vindecare și înfrumusețare naturală.
Accelerează vindecarea rănilor
Uleiul de tamanu este un produs natural extras din fructele arborelui cu același nume, după ce acestea au fost recoltate şi lăsate la uscat. Proprietățile terapeutice ale acestui ulei stau în abilitatea sa de a stimula formarea ţesuturilor noi, sănătoase, şi astfel de a accelera vindecarea rănilor și de a trata cu succes afecțiuni ale epidermei cum sunt dermatita, eczema, urticariile, psoriazisul, înţepăturile de insecte, herpesul, ciuperca „piciorul atletului” - infecție fungică ce apare între degetele de la picioare și care are mare potențial de extindere - diverse inflamaţii tegumentare. Uleiul are utilizare strict externă și se aplică direct pe zona afectată. Iniţial poate fi nevoie de aplicarea de trei sau de patru ori pe zi, iar pe măsură ce încep să se vadă efectele, se reduce doza. Odată aplicat, se masează uşor, este absorbit foarte repede în piele, fără a lăsa urme. În majoritatea cazurilor, rezultatele în urma utilizării uleiului de tamanu sunt vizibile imediat.
Eficient împotriva acneei inflamatorii
Uleiul de tamanu are acțiune regeneratoare asupra pielii, fiind foarte util împotriva acneei, ca și a cicatricelor pe care le generează. Un studiu de dată recentă a pus în evidență faptul că acest ulei are proprietăți antibacteriene deopotrivă împotriva Propionibacterium acnes și Propionibacterium granulosum, ambii agenți care provoacă afecțiunea. De asemenea, uleiul de tamanu și-a demonstrat eficiența împotriva acneei inflamatorii, notează healthline.com. Iar proprietățile acestui ulei nu se opresc aici. Tratamentul cu acest produs natural poate continua și pe direcţia estompării cicatricelor postacnee. Numeroase studii clinice au evidențiat capacitatea uleiului de tamanu de a susține producerea de colagen și glicozaminoglican, elemente importante în procesul de regenerare a pielii și de atenuare a semnelor. De asemenea, uleiul de tamanu este bogat în antioxidanți benefici pentru menținerea sănătății epidermei. Ca măsură generală, acest produs nu trebuie amestecat cu niciun al tip de ulei. În schimb, se pot turna câteva picături în laptele de corp.
Potențial anticancer
O serie de cercetări derulate pe animale de laborator în cadrul Universităţii din Nagoya, Japonia, a arătat că elementele din compoziţia uleiului de tamanu acționează prin inhibarea tumorilor în cazul cancerului de piele. Pe de altă parte, uleiul de tamanu este omniprezent în produsele cosmetice, grație proprietăților sale antiîmbătrânire, antirid şi anticearcăne. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări științifice, uleiul de tamanu are capacitatea de a absorbi în mod natural razele UV, oferind protecție pielii și anulând 85% dintre daunele pe care expunerea prelungită la ultraviolete le poate aduce ADN. Nu în ultimul rând, uleiul de tamanu este recunoscut ca remediu pentru picioarele obosite, varice, probleme circulatorii, dureri articulare şi hemoroizi.
Procentul de grăsimi din uleiul de tamanu asigură o hidratare profundă a tenului uscat