de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Arbust folosit prin tradiție pentru capacitățile sale vindecătoare, ziziphus are în compoziție vitamine, acizi grași și fibre, fiind folosit împotriva unui mare număr de afecțiuni, diverse și complexe.
Sprijină capacitatea antioxidantă a organismului
Suplimentele cu ziziphus și-au câștigat un loc de frunte în medicina naturistă contemporană, care recomandă această plantă cu fructe comestibile împotriva inflamațiilor, aspect confirmat de rezultatele unor studii publicate de „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Totodată, ziziphus este de folos pe direcția îmbunbătățirii sănătății gastrointestinale, precum și pentru susținerea capacității antioxidante a organismului, cu toate avantajele majore care decurg de aici, dintre care se remarcă prevenirea îmbătrânirii premature și a unei serii de boli grave. În același timp, suplimentele pe bază de ziziphus au un renume consolidat în atenuarea simptomelor neplăcute ale menopauzei, de la nervozitate la bufeuri.
Tratează anxietatea!
Ziziphus a fost studiată în ultima perioadă și pe direcția identificării unor tratamente care să combată cu succes și fără efecte secundare unele afecțiuni neurologice, dintre care se detașează efectele extractului de plantă împotriva anxietății. Potrivit publicației „Journal of Ethnopharmacology”, mai multe cercetări preliminare indică proprietatea acestei plante de a acționa ca sedativ la nivelul sistemului nervos. De altfel, fructele de ziziphus sunt utilizate de secole în terapiile alternative pentru tratarea insomniei, a stărilor de stres și de nervozitate accentuată. În același timp, administrarea de suplimente cu ziziphus este creditată cu capacitatea de a diminua hipertensiunea. Deși testele s-au derulat pe animale de laborator, experții continuă studiile, date fiind rezultatele promițătoare. În plus, în cadrul unor cercetări de laborator s-a pus în evidență efectul plantei în susținerea procesului celular de gestionare a zahărului din sânge. Acest aspect adaugă ziziphus pe lista potențialilor furnizori de tratamente pentru controlul diabetului, afecțiune aflată în prezent în extindere la scară planetară.
Contribuie la pierderea în greutate
Fructele uscate de ziziphus au un conținut semnificativ de fibre, dar puține calorii, ceea ce le face o opțiune excelentă de gustare pentru persoanele care vor să scadă în greutate. În plus, fibrele curăță colonul și contribuie la scăderea nivelului colesterolului „rău”. De asemenea, aceste fructe aduc organismului vitamine prețioase, în principal vitamina C, antioxidant de top care susține sistemul imunitar și elimină efectele radicalilor liberi asupra organismului, precum și minerale cu rol major în controlul muscular și echilibrul electrolitic, notează verywellhealth.com. În același timp, prin zaharurile naturale pe care le conțin, fructele de ziziphus furnizează energie în plus organismului, susținând, în paralel, metabolismul.
Potrivit publicației „Pharmacognosy Review“, proprietățile antioxidante ale ziziphis au pus planta pe lista potențialelor tratamente adjuvante în cazuri de cancer