de Călin Popa şi Adrian Barna
Prezentă de secole în medicina tradițională chineză, eucommia continuă să releve proprietăți noi oamenilor de știință care studiază planta din perspectiva nenumăratelor sale beneficii în lupta cu un mare număr de boli.
„Prietenul” sistemului endocrin
Prin tradiție, eucommia a fost utilizată generație după generație pentru creșterea vitalității și pentru longevitate în condiții de sănătate optimă. Potrivit medicinei alternative din China, planta susține sistemul endocrin, îmbunătățește funcționarea rinichilor, întărește sistemul osos și musculatura. De asemenea, preparatele pe bază de plantă sunt creditate cu capacitatea de a preveni îmbătrânirea, osteoporoza și, în paralel, de a susține organismul în menținerea unei greutăți optime. În prezent, potrivit cercetărilor științifice, planta este considerată o sursă redutabilă de antioxidanți și flavonoide, ceea ce confirmă proprietățile cu care eucommia este creditată de tradiția medicinei naturiste, notează verywellhealth.com.
Încetineşte deteriorarea cartilagiului
Potrivit unei cercetări la care au participat zeci de voluntari, administrarea a câte un gram de eucommia zilnic, de trei ori pe zi, timp de două săptămâni, a generat scăderea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi, arată revista „Alternative Medicine Review”. În cadrul aceluiași studiu s-a observat, totodată, că planta are efect de atenuare a modificărilor pe care le suferă în timp mușchiul inimii în condiții de flux sangvin anormal, notează publicația „American Journal of Chinese Medicine”. În plus, potrivit rezultatelor unui studiu derulat pe animale de laborator și ale cărui rezultate au fost publicate în „Journal of Ethnopharmacology”, tratamentul cu preparate pe bază de plantă a contribuit la încetinirea semnificativă a progresiei osteoartritei, reducând inflamațiile și înhibând deteriorarea cartilagiului.
Reduce rezistenţa la insulină
Eucommia reprezintă o foarte importantă direcție de cercetare pentru elaborarea unor tratamente cât mai neinvazive împotriva diabetului. Mai multe studii derulate pe animale de laborator au pus în evidență faptul că după șase săptămâni de administrare a extractului de plantă s-a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, eucommia s-a dovedit eficientă și în reducerea rezistenței la insulină, efectele de prevenire a diabetului fiind importante și pe direcția combaterii complicațiilor acestei boli.
Scade colesterolul „rău”
În medicina tradițională chineză, eucommia este considerată un vindecător de top al afecțiunilor cardiace, extractul din scoarță de plantă stând la baza unui mare număr de suplimente destinate relaxării vaselor sangvine și scăderii tensiunii arteriale. Această tradiție a fost confirmată de studii științifice care au pus în evidență faptul că administrarea de eucommia, în doze de 500 mg/kg, micșorează presiunea sangvină, arată Institutul Național de Sănătate a Librăriei Naționale de Medicină a SUA. În același timp, planta are proprietatea de a scădea colesterolul „rău”, în special sub formă de extract din frunze, administrat în doze de 100 g zilnic, timp de zece săptămâni.
Luptă cu stafilococul auriu
Grație compușilor cu acțiune antioxidantă pe care îi conține, eucommia reduce nivelul radicalilor liberi și micșorează efectele stresului oxidativ. De pildă, potrivit literaturii de specialitate, administrarea extractelor pe bază de plantă a generat o scădere a concentrației de peroxid de hidrogen la nivelul ficatului și al rinichilor. În paralel, planta crește acțiunea enzimelor din sânge implicate în neutralizarea radicalilor liberi. În același timp, datele unor cercetări extinse au pus în evidență efectul antiinflamator al extractelor pe bază de plantă, eucommia având astfel potențial împotriva infecțiilor cu patogeni foarte periculoși, cum este stafilococul auriu, precum și împotriva HIV. În acest din urmă caz, planta are efect sub formă de extract alcalin din frunze de eucommia, diluat în ceai.
Stopează disfuncțiile cognitive
Una dintre proprietățile terapeutice intens studiate ale eucommia este capacitatea scoarței de plantă de a proteja împotriva acumulării anumitor toxine, care generează placa din cauza căreia apar anumite afecțiuni degenerative. Potrivit literaturii de specialitate, administrarea de eucommia a inhibat cu până la 70% potențialul de toxicitate al anumitor compuși aflați în legătură cu numeroase disfuncții cognitive, în principal pierderile de memorie. În același timp, extractul de eucommia s-a dovedit eficient în controlul osteoporozei, acțiunea plantei fiind directă în mecanismele care cauzează osteoliza, proces de resorbţie minerală şi organică a osului, care se produce prin acţiunea invadantă a ţesutului de granulaţie bogat vascularizat. Efectul suplimentelor pe bază de eucommia este de creștere a densității minerale osoase și de îmbunătățire a microarhitecturii structurale a oaselor.
Susține echilibrul sexual
Cercetările detaliate derulate asupra compușilor din eucommia au evidențiat proprietățile fitoestrogene și androgene ale plantei. Extractele alcoolice de eucommia stimulează activitatea hormonală, susținând deopotrivă echilibrul sexual, musculatura și dezvoltarea generală fiziologică. Din aceste considerente, extractele pe bază de plantă sunt recomandate sportivilor, precum și persoanelor care practică fitness în mod regulat, întrucât este un excelent tonic, susținând spatele și încheieturile pe parcursul efortului. Totodată, administrarea de tratament controlat pe bază de eucommia generează scăderea semnificativă a acumulării de lipide la nivelul ficatului. Nu în ultimul rând, mai multe studii de anvergură au pus în evidență faptul că eucommia poate fi de ajutor împotriva obezității. Administrată sub formă de pulbere din frunze, planta poate bloca creșterea în greutate și contribuie la diminuarea țesutului adipos alb. Eucommia se poate procura de la magazinele cu profil naturist sub formă de extract, plantă uscată sau capsule. Suplimentele pe bază de plantă conțin scoarță, muguri și flori de eucommia.
Vă scapă de incontinenţa urinară!
Potrivit tradiției medicinei chineze, eucommia este recomandată în combaterea deficiențelor renale. Dat fiind efectul său de încălzire a organismului, planta, în special sub formă de extract de scoarță, este eficientă în cazuri de răceală și gripă, dar și împotriva manifestărilor înaintării în vârstă, cum sunt incontinența urinară, artrita și durerile cronice la nivel lombar, notează philadelphia-acupuncture.com. Totodată, eucommia s-a dovedit eficientă pe direcția combaterii sindromului metabolic, fenomen în extindere periculoasă în toată lumea. Acesta este un cumul de factori de risc ce predispune la apariţia bolii cardiace ischemice şi diabetului, cauza majorităţii accidentelor vasculare, inclusiv infarctul miocardic. Aceste complicaţii ale sindromului metabolic se dezvoltă în mai puţin de 15 ani, de aceea se impune un control medical riguros şi odată diagnosticat trebuie început un program susţinut de tratament, sub îndrumarea medicului specialist.