de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Cohoșul-negru este o plantă medicinală cu utilizare preponderentă pe direcția afecțiunilor ginecologice feminine, dar poate fi folosită și pentru alte afecțiuni.
Combate uscăciunea vaginală!
Timp de secole, rădăcina de cohoș-negru a fost utilizată pentru tratarea mai multor afecțiuni. Cea dintâi linie de acțiune a plantei este combaterea simptomelor menopauzei. Preparatele pe bază de cohoș-negru sunt cu atât mai valoroase cu cât de mai bine de un deceniu au fost puse în evidență riscurile tratamentelor medicamentoase recomandate în această perioadă dificilă prin care trec femeile, notează webmd.com. Ca urmare, planta este foarte populară împotriva bufeurilor, a schimbărilor dese de dispoziție, a transpirațiilor nocturne sau a uscăciunii vaginale, toate acestea asociate cu menopauza. Potrivit studiilor de specialitate, doza recomandată pentru ameliorarea acestor neplăceri este de 20-40 mg plantă sub formă de tablete sau extract administrat de două ori pe zi, la recomandarea specialistului.
Agent antidepresie
Unele cercetări asupra cohoșului-negru au evidențiat acțiunea benefică a plantei asupra reglării ciclului menstrual, precum și împotriva insomniei. De asemenea, prin conținutul de alcaloizi, izoflavone, fitosteroli, taninuri, glicozide, acizi fenolici și uleiuri volatile, planta poate fi de folos împotriva migrenelor persistente, fiind, în același timp, și un agent antidepresie. Totodată, cohoșul-negru a fost utilizat tradițional împotriva durerilor provocate de artrită, a aritmiilor, a palpitațiilor cardiace și pentru scăderea tensiunii arteriale. Planta are și proprietatea de a regla secreţiile hormonale și de a reduce nivelul de progesteron din organismul feminin. În plus, pulberea de cohoș-negru, care poate fi achiziționată din magazinele cu profil naturist, este renumită pentru capacitatea de a stimula eliminarea apei din ţesuturi și pentru acțiunea antiinflamatoare.
SFAT. Administrarea preparatelor pe bază de cohoș-negru nu trebuie să depășească o durată de șase luni.