de Anda Postolache
Reumatismul provoacă neplăceri multora dintre noi, mai ales după vârsta a doua. Este bine să ne pregătim pe cât posibil organismul încă dinaintea apariţiei anotimpului umed şi rece, preparându-ne diferite produse naturale şi făcând o baie specială. Băi cu ovăz şi ienupăr
Un bun remediu este o baie generală, în care se adaugă un extract făcut din patru linguri cu paie de ovăz şi două linguri cu boabe de ienupăr. Acestea se pun în cinci litri de apă şi se lasă la fiert timp de o oră, apoi se toarnă în apa din cadă. După îmbăiere se stă în pat, pentru a transpira.
Cataplasmă cu hrean şi alcool
Un alt procedeu eficace este o cataplasmă din hrean şi alcool. Se iau trei bucăţi de rădăcină de hrean, se curăţă şi se rad, apoi se toarnă peste ele alcool rafinat de 40 de grade. Se lasă produsul o noapte într-o sticlă acoperită şi se pune peste locurile mai dureroase, afectate mai mult de reumatism, şi deasupra se leagă cu pânză. La început apar usturimi, dar acestea dispar după circa 120 de minute. Se lasă legătura câteva ore.
Un alt procedeu comod de alinare a durerilor este folosirea plantei numite coada-racului. Această plantă se spală şi se aplică pe locurile dureroase, apoi se leagă cu o faşă. Se lasă legătura pe timpul nopţii.
Sirop eficient
Putem prepara un sirop foarte bun din următoarele plante: 15 g de coada-şoricelului, 15 g de frunze de mentă tocate mărunt, zece grame de flori de salvie, zece grame de chimen pisat, 80 g de pătlagină, zece grame de ţintaur, 30 g de urzică mică, zece g de urzică moartă, 40 g de sunătoare, 40 g de ramură şi bobiţe de ienupăr. Aceste plante se pun într-un litru de apă clocotită şi se lasă acoperit la infuzat timp de 24 de ore. Apoi se pune pe foc şi se lasă la fiert două ore. Lichidul obţinut se strecoară, se adaugă 100 ml de miere, se amestecă bine şi se pune în sticluţe bine închise. Se păstrează în debara şi în fiecare dimineaţă se iau pe stomacul gol două linguriţe.
Leac miraculos cu castane
Toamna ne putem prepara un produs din castane sălbatice în felul următor: se toacă fructele mărunt şi se pun într-o sticlă de jumătate de litru. Peste ele se toarnă petrol lampant, până acoperă castanele complet. Sticla se lasă la loc luminos şi călduros timp de două săptămâni, apoi se fac frecţii ale locurilor dureroase.