de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Cu inflorescențele sale de culoare distinctă, trifoiul roșu se distinge și printr-o serie de virtuți terapeutice redutabile, care au plasat planta printre vindecătorii de calibru din lumea medicinei naturiste.
Ideal pentru atenuarea bufeurilor
Clasificată a legumă, cu „rude” precum mazărea, trifoiul roșu este utilizat în medicina naturistă pentru tratarea problemelor tractului respirator, fiind foarte eficient împotriva bronșitelor, tusei și astmului. De asemenea, planta are o largă utilizare tradițională pe direcția tratării simptomelor menopauzei, în principal atenuarea bufeurilor. Teste clinice preliminare asupra acestei plante au pus în lumină efectele trifoiului roșu asupra factorilor de risc de declanșare a afecțiunilor cardiovasculare în perioada postmenopauză, planta având capacitatea de a subția sângele, arată un raport al Memorial Sloan Kettering Cancer Center, din New York.
Plin de minerale necesare vieţii de calitate
Trifoiul roșu are un renume consolidat pe direcția acțiunii împotriva unor suferințe generate de inflamații, cum este artrita. Acest aspect se datorează compușilor de excepție prezenți în plantă, în special minerale ca magneziul, calciul, fosforul sau potasiul, precum și a vitaminei C, antioxidant redutabil, susținător al sistemului imunitar. De asemenea, trifoiul roșu a demonstrat capaci- tatea de a curăța sângele de toxine, notează verywellhealth.com. Una dintre cele mai utilizate forme de administrare este ceaiul din flori uscate de plantă, despre care se spune că păstrează cel mai bine proprietățile terapeutice. Se prepară din două lingurițe cu flori de trifoi roșu la o ceșcuţă cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute și se pot consuma până la trei reprize zilnic. Potrivit unor cercetări de dată recentă, trifoiul roșu poate oferi o serie de beneficii pe direcția îmbunătățirii densității osoase, planta fiind prezentă într-o serie de suplimente elaborate pentru a preveni deteriorarea și fragilizarea sistemului osos odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, cercetări extinse desfășurate în ultimii ani au evidențiat că tratamentul cu extract de trifoi roșu poate fi util pacienților cu cancer de prostată.