de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Plantă cunoscută încă de pe vremea Egiptului Antic, khella a fost utilizată și apreciată de-a lungul secolelor pentru numeroasele sale beneficii pe direcția afecțiunilor urinare, dar nu numai.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Lumea medicinei antice a predat ștafeta utilizării khella secolelor care au urmat, planta fiind folosită pe scară largă ca remediu împotriva pietrelor la rinichi, a infecțiilor urinare, precum și ca diuretic, arată verywellhealth.com. Obiect de studiu pentru cercetătorii contemporani, această plantă a dat rezultate notabile în cadrul mai multor experimente pe animale de laborator și pe subiecți umani. Astfel, potrivit revistei „Urological Research”, khella a demonstrat capacitatea de a reduce hiperoxaluria, concentrația urinară de oxalat de calciu care favorizează formarea calculilor renali, în același timp prevenind și deteriorarea celulară care survine în acest proces. De asemenea, planta este studiată din perspectiva tratării persoanelor cu diabet, întrucât, potrivit datelor unor studii preliminare, extractul de khella poate regla nivelul zahărului din sânge.
Tratează psoriazisul, dar şi vitiligo
Khella este folosită frecvent, sub formă de capsule care se pot procura din magazinele cu profil naturist, și pentru tratarea a unor afecțiuni și suferințe generate de inflamații, grație compușilor pe care îi conține. Astfel, administrarea de suplimente cu khella este creditată cu proprietatea de a diminua simptomele astmului, tusea, bronșita, ateroscleroza, precum și sindromul premenstrual. De asemenea, pe direcția protecției inimii, planta este recomandată prin tradiție împotriva colesterolului mărit, a hipertensiunii arteriale, precum și a suferințelor generate de angina pectorală, durere a mușchiului inimii care apare pe durata încordării și care dispare odată cu relaxarea. În același timp, la nivel extern, khella este renumită pentru proprietatea de a trata o serie de afecțiuni ale pielii, cum sunt alopecia, psoriazis sau vitiligo. În plus, aplicată local, planta poate contribui semnificativ la accelerarea vindecării rănilor.
Atenție! Khella poate declanșa efecte secundare cum sunt greața, amețelile, insomnia, costipația sau creșterea sensibilității pielii la razele ultraviolete, de aceea se administrează numai la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.