de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Sistemul digestiv reacționează la fiecare dintre alegerile zilnice ale dumneavoastră, fie că e vorba despre alimentație sau stil de viață, iar odată cu venirea anotimpului cald, unele dintre acestea se acutizează. Mai mult, specialiștii susțin că bolile sistemului digestiv sunt printre cele mai frecvente în rândul populației din România. Care sunt afecțiunile care vă pot da bătăi de cap în această perioadă și cum să le faceți față, aflați de la Mihaela Iliescu (foto), specialist în fitoterapie și nutriție.
„Sucul de aloe vera atenuează simptomele refluxului gastric”
- O problemă răspândită în rândul ambelor sexe este refluxul esofagian. Cum se manifestă și care sunt factorii care contribuie la apariția afecțiunii?
- Refluxul esofagian apare atunci când conținutul gastric ajunge în esofag, în mod frecvent, irită țesutul și de aici apare senzația de arsură după mese (care se poate extinde până la nivelul gâtului), durerea în piept, dificultatea la înghițire, regurgitația și de multe ori senzația de nod în gât. Este important de punctat faptul că senzația de arsură în piept se poate amplifica pe timpul nopții, când poate să mai apară și tusea seacă și de aici până la dispariția somnului, nu mai e decât un pas. Sunt afectați mai ales cei cu probleme de greutate, femeile însărcinate, persoanele cu hernie hiatală, dar simptomele pot apărea și ca urmare a golirii întârziate a stomacului. Mai sunt însă și obiceiuri care nu fac bine stomacului, respectiv fumatul, consumul de cantități mari de mâncare sau consumul de alimente noaptea sau de produse grase, prăjite, condimente, cafea în exces, alcool, băuturi carbogazoase, anumite medicamente. Refluxul esofagian nu trebuie luat în râs, pentru că, netratat la timp, pot apărea probleme mai grave precum ulcerul, probleme la înghițire, ba chiar și la nivelul cavității orale, afecțiuni ale gingiilor și eroziunea smalțului.
Pericol: „colăceii” pun mare presiune pe stomac!
- Cu ce remedii naturale poate fi combătut refluxul esofagian?
- E foarte important să mestecați fără grabă mâncarea, pentru că ajută la procesul de digestie și previne apariția bolii. Atenție la greutate, pentru că excesul de grăsime din zona abdomenului pune presiune pe stomac și duce la apariția refluxului esofagian. Ca și leacuri naturale, ghimbirul blochează urcarea acidului către esofag, de aceea se recomandă ceai de ghimbir. Tăiați câteva rondele sau folosiți o linguriță cu plantă la 300 ml apă. Se lasă să fiarbă câteva minute, se răcește puțin și se consumă. De altfel, ceaiul de ghimbir este de ajutor în majoritatea afecțiunilor sistemului digestiv. Sucul de aloe vera atenuează simptomele refluxului gastric. Amestecați într-un blender 30 ml suc de aloe vera cu o ceșcuţă cu suc de citrice și consumați odată pe zi. Tot pentru a ameliora simptomele, se poate lua zilnic o linguriță cu oțet de mere diluat în apă călduță. Să nu uităm de ceaiul de mușețel (o linguriță cu plantă la 250 ml apă, se fierbe câteva minute), care diminuează inflamația la nivelul tubului digestiv și reglează digestia.
„Infuzia de semințe de mărar oprește sughițul”
- O altă afecțiune a sistemului digestiv este sughițul. De ce apare?
- De cele mai multe ori, când e ușor iritat stomacul, apare sughițul. Pe de altă parte, un stomac foarte plin poate provoca crize de sughiț, dar acesta se poate instala și ca urmare a consumului de băuturi fierbinți, urmat de altele reci. Mâncatul sau băutul rapid pot duce la supărarea unui nerv situat lângă esofag, nervul frenic, iar o altă cauză ar putea fi gazele din stomac care exercită o presiune asupra diafragmei. Există și situații în care de vină este stresul, iar sughițul se oprește atunci când vă odihniți. Sughițul poate dura de la câteva minute până la câteva ore, iar dacă depășește 48 de ore vorbim despre sughiț persistent. Dacă durează mai mult de o lună apare sughițul refractar și provoacă epuizare, lipsă de somn și pierderea în greutate. În ambele cazuri poate fi semnul unor grave probleme de sănătate.
- Natura îi poate ajuta și pe cei care suferă de o astfel de problemă?
- Sigur. E important ca atunci când sughițați să beți repede un pahar cu apă rece și să mâncați o linguriță cu miere. Sunt alimente ce pot face sughițul să înceteze și în acest sens vă sunt de folos câteva felii de lămâie. Sughiţul poate fi alungat şi cu infuzie din semințe de mărar. O linguriță cu semințe de mărar se lasă la infuzat cinci-șapte minute într-o cană cu apă, se strecoară și se consumă. Mestecarea câtorva frunze de tarhon sau de mentă, cât mai mult timp, calmează stomacul. Este de ajutor și infuzia de scorțișoară pisată, caz în care lăsați la infuzat trei vârfuri de cuțit cu scorțișoară într-o cană cu apă fierbinte cinci-șapte minute. Trebuie ținut cont și de anumite reguli pentru a ține sughițul în frâu. Astfel, nu mâncați când sunteți supărați și nu râdeți la masă pentru că puteți înghiți aer odată cu mâncarea și apare sughițul. Nu consumați multe alimente la o masă pentru a nu avea stomacul plin. De asemenea, nu se recomandă consumul de lichide în timpul mesei, ci la un sfert de oră după ce ați terminat, la o temperatură medie.
„Bicarbonatul de sodiu, benefic împotriva aftelor“
- Multe persoane se plâng că se confruntă cu stomatita, dar puțini știu că este tot o afecțiune a sistemului digestiv. Cum se manifestă și cât de repede poate fi stopată?
- Stomatita este o boală care se poate dezvolta la orice vârstă, de la copii la adulţi, și se manifestă prin virusul herpetic sau prin aftele bucale. Stomatita herpetică poate fi transmisă prin intermediul sărutului, al utilizării comune de alimente sau pahare, tacâmuri sau altele şi prezintă bășici la nivelul gingiilor, cerului gurii, interiorului obrajilor, limbii sau buzelor, care cauzează dificultăți la mestecare și înghițire, iar pacienții pot face și febră. Există și stomatita aftoasă, care nu este contagioasă, unde apar ulcerații rotunde sau ovale, a căror margine este inflamată și roșie, care se vindecă, în general, în două săptămâni. Ca și remedii, bicarbonatul de sodiu este excepțional în stomatită. Tot ce trebuie făcut este să masați locul cu probleme cu bicarbonat de sodiu amestecat cu puțină apă. Tratamentul se face zilnic, după spălarea dinților. Proprietăți antibiotice are extractul de sâmburi de grepfrut. Se pun câteva picături într-o cană cu apă și se clătește cavitatea bucală de trei ori pe zi. De asemenea, se poate clăti gura cu apă oxigenată sau se poate folosi uleiul esențial de mentă. Se înmoaie un bețișor de urechi în ulei de mentă și se aplică pe aftă de câteva ori pe zi. Pasta de curcuma are, de asemenea, excelente proprietăți antiinflamatoare și antibiotice. Umeziți o cantitate mică de curcuma măcinată cu puțină apă și puneți pe afte, lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți. Se folosește tratamentul de două-trei ori pe zi. Puteţi să aplicați şi gel de aloe vera pe aftă, lăsați să se usuce sau combinați cu puțină apă și folosiți pe post de apă de gură.