de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Flori vesele, omniprezente și care îmbogățesc cu grația și frumusețea lor orice grădină sau pajiște, margaretele sunt, în același timp, și plante terapeutice de top, cu o arie largă de acțiune pe direcția tratării unui mare număr de afecțiuni.
Micşorează inflamațiile gingiilor
Extractul din margarete este renumit pentru proprietățile sale antitusive, antiinflamatoare și expectorante, fiind utilizat împotriva bronșitei, laringitei cronice, a răcelilor și altor simptome respiratorii. De ase- menea, în cazuri de inflamații ale gingiilor și ale gâtului, se poate face gargară cu infuzie de margarete, preparată dintr-o mână cu flori la o cană cu apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperită, apoi se poate utiliza. Această infuzie poate fi folosită și extern, împotriva febrei, sub formă de compresă aplicată pe frunte.
Echilibrează perfect funcționarea uterului
Frunzele şi florile margaretelor au proprietăţi cicatrizante, dezinfectante și antispasmodice, ceea ce recomandă plantă împotriva unor afecțiuni digestive ca diareea, crampele sau gastrita. De asemenea, extractul de margarete este un diuretic de calibru, care poate contribui la sănătatea tractului urinar. În același timp, extractul din flori de margarete este foarte util femeilor care au o menstruație abundentă și dureroasă, întrucât echilibrează funcționarea uterului și diminuează durerea. În plus, sucul care are în compoziție extract de margarete este creditat cu capacitatea de a înlătura substanțele nocive din organism și de a curăța sângele.
Infuzia linişteşte pielea
Margaretele sunt renumite pentru efectele asupra anumitor afecțiuni ale pielii, precum și în cazuri de răniri. Anumiți agenți antibacterieni din margarete au fost sintetizați și introduși în soluții care ajută în tratamentul militarilor răniți pe front. Această direcție de utilizare s-a păstrat încă de pe vremea Romei antice, când medicii și vindecătorii care însoțeau legiunile pe câmpurile de bătălie aveau la îndemână în permanență flori de margarete, din care extrăgeau seva, pentru a o aplica pe răni. În caz de infecţii microbiene, inflamaţii, prurigo, plăgi sau tăieturi, se fac cataplasme cu frunze proaspete, crude, de margarete, care se pun pe locul afecţiunii şi se bandajează. Împotriva mâncărimilor pielii se poate folosi infuzia de margarete, aplicată sub formă de comprese.
Grație proprietăților antiinflamatoare, soluțiile pe bază de margarete sunt eficiente pentru calmarea durerilor articulare, iar tinctura de flori se folosește pentru revitalizarea musculaturii epuizate de efort
Întârzie îmbătrânirea
Margaretele nu doar vindecă rănile sau diverse afecțiuni ale pielii, cum sunt decolorarea sau hiperpigmentarea ori petele întunecate, ci ajută și la menținerea epidermei în cea mai bună formă, hidratând-o în profunzime și întârziind îmbătrânirea. O formulă utilizată prin tradiție este infuzia preparată din câte o linguriță cu flori de margarete, trandafiri, iasomie, crini albi, mentă și flori de tei, la 500 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat 30 de minute, după care se strecoară, se adaugă o linguriță cu vin roșu natural, se omogenizează și se păstrează la frigider timp de zece zile. Loțiunea se aplică pe fața curată, cu ajutorul unui tampon demachiant, de două ori pe zi, timp de zece zile, după care se face pauză zece zile, apoi se poate relua.