de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Tapioca este o plantă făcută celebră de exploratorii portughezi şi spanioli. A devenit foarte repede populară şi s-a răspândit în Indiile occidentale, Africa şi Asia. Este consumată cu plăcere şi în America. Popularitatea de care se bucură în ultima vreme se datorează faptului că tapioca este un aliment fără gluten, deseori folosit ca agent de îngroşare în locul altor produse pe bază de grâu, care prezintă risc pentru persoanele care suferă de boli celiace.
Acoperă 45% din doza zilnică de carbohidraţi!
Tapioca este un element alimentar de bază în unele culturi, datorită combinaţiei unice de carbohidraţi, vitamine, minerale şi compuşi organici. Printre aceştia se numără un nivel scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Este şi o sursă bogată de fibre alimentare şi proteine. Mai mult decât atât, tapioca conţine o parte din complexul de B-uri, respectiv acid pantotenic, folat şi B6, precum şi fier, mangan, calciu, cupru şi seleniu. Carbohidraţii conţinuţi de tapioca acoperă 45% din doza zilnică necesară. În aceste condiții, tapioca este recomandată celor care vor să ia în greutate în mod sănătos, dat fiind faptul că subponderalitatea nu este cu nimic mai puțin periculoasă pentru organism decât kilogramele în exces. Introducerea preparatelor pe bază de tapioca în dietă înseamnă consistență și calorii fără adaos de colesterol sau grăsimi saturate. Tocmai de aceea, tapioca este utilizată pe scară largă împotriva bolii Kwashiorkor, o formă de malnutriție care implică mărirea ficatului.
Previne defectele de tub neural la nou-născuţi
Tapioca este o sursă bogată de vitamina K, fier și calciu, toate jucând un rol important în protejarea şi dezvoltarea oaselor. Densitatea minerală a acestora scade odată cu vârsta, ceea ce duce la osteoporoză, osteoartrită, o stare gene- rală de slăbiciune şi lipsă de flexibilitate. Consumul regulat de tapioca protejează oasele, notează organicfacts.net. Ace- eași vitamina K este binecunoscută pentru contribuția la menținerea sănătății sistemului nervos, reducând pericolul instalării Alzheimer, menținând active căile neuronale și protejând de efectele radicalilor liberi. În același timp, dată fiind cantitatea semnificativă de vitamine din complexul de B-uri, tapioca are capacitatea de a preveni defectele de tub neural la nou-născuţi. În același timp, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, în jur de 5%-10% din aportul caloric zilnic ar trebui să fie alcătuit din acizi graşi Omega 6. O cană cu tapioca perle conţine 3 mg Omega 6, iar beneficiile sunt remarcabile. Astfel, pe lângă reducerea riscului cardiac, a nivelului de colesterol din sânge și a celui de instalare a cancerului, Omega 6 joacă un rol important şi în refacerea ţesuturilor după efortul fizic intens, stimulând refacerea ţesuturilor şi diminuând inflamaţia produsă la nivelul musculaturii.
Contribuie la oxigenarea sporită a corpului
Una dintre cele mai valoroase contribuţii pe care le aduce organismului tapioca în ceea ce priveşte conţinutul de minerale este fierul. Acesta este esenţial pentru funcţionarea normală a corpului şi are un rol de primă importanță în crearea de celule roşii noi. Împreună cu cuprul, conţinut, de asemenea, de tapioca, fierul măreşte cantitatea de celule roşii din corp, prevenind anemia şi alte afecţiuni similare. Printre alte efecte ale acestui beneficiu adus de tapioca se numără un flux sporit de sânge și oxigen spre extremități, menținerea în bună stare de funcționare a organelor periferice, regenerare şi reparare celulară îmbunătăţite, precum și vindecarea mai rapidă a rănilor şi un nivel crescut de energie. De asemenea, tapioca este o excelentă opțiune pentru vegetarieni, întrucât conține proteine necesare bunei funcționări a organismului celor care au decis să renunțe la carne, peşte şi lactate. În plus, prin conținutul de vitamine, tapioca ajută la combaterea naturală a migrenelor, îmbunătățește acuitatea vizuală și întărește sistemul imunitar. Vitamina C din tapica, de pildă, atacă nucleul virușilor și bacteriilor, acestea fiind astfel distruse, notează stylecraze.com. Totodată, tapioca are proprietatea de a ajuta organismul în lupta cu efectele poluării și îmbătrânirii, întrucât furnizează antioxidanți de valoare.
Curăță colesterolul de pe pereţii arteriali
Un alt beneficiu adus de tapioca este conţinutul bogat de fibre alimentare. Acestea sunt asociate în mod direct cu un impact pozitiv asupra digestiei, contribuind la o tranzitare mai rapidă a tractului digestiv, eliminând constipaţia, balonarea, durerea intestinală şi chiar unele afecţiuni mai grave, precum cancerul. De asemenea, fibrele menţin sănătatea inimii curăţând coleste- rolul în exces de pe pereţii arteriali şi vasele de sânge, aducându-și astfel aportul la combaterea aterosclerozei şi altor afec- ţiuni asociate, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare. În același timp, tapioca mai conţine şi potasiu, un alt mineral esenţial de care corpul are nevoie. Acesta este vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea şi stresul vaselor de sânge şi al arterelor. Astfel se măreşte fluxul sangvin în tot corpul şi se reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru implică o reducere a şanselor de formare a cheagurilor de sânge, care pot declanşa incidente cu potențial fatal. În plus, potasiul este esenţial pentru echilibrul fluidelor din corp şi, atunci când se află într-o bună balanţă cu sodiul, schimburile de lichide se produc lin, mărind eficiența metabolică.
Budincă de tapioca perle cu fructe
Ingrediente: 1 ceșcuță cu tapioca (perle), 8 ceşcuțe cu apă, 150 g fulgi de cocos, zahăr după gust, 300 g fructe (de sezon, congelate sau uscate), 1 conservă cu ananas bucăţi (opţional).
Mod de preparare: se înmoaie tapioca într-o ceşcuţă cu apă rece şi se lasă aproximativ două ore, până ce absoarbe în mare parte lichidul. Într-un vas, preferabil antiaderent, se pun la foc mic tapioca înmuiată cu restul de apă, timp de 20-25 de minute. Se fierbe până când perluțele devin transparente şi în tot acest timp se amestecă, pentru a nu se lipi de fundul vasului, dar mai ales pentru a nu se forma cocoloaşe. Se lasă cinci minute la răcit, timp în care se taie fructele în bucăţele mici. După ce tapioca s-a răcorit puţin, se adaugă zahărul, câte puţin, amestecând continuu. După ce acesta a fost integrat (tapioca este încă fierbinte) se pun fulgii de cocos şi fructele mărunţite. Se continuă amestecarea, uşor de această dată, în aşa fel încât fructele să se integreze în preparat, dar să nu se zdrobească. Se toarnă tapioca în boluri şi se decorează cu bucăţi de fructe. Zahărul brut poate fi înlocuit cu miere, dar aceasta se amestecă doar atunci când tapioca nu mai este fierbinte. Se poate prepara budinca şi cu lapte vegetal, nu doar cu apă, caz în care trebuie acordată atenție sporită amestecării din timpul fierberii.