de Elena Şerban
Deseori, vedem în marile magazine platouri cu diverse fructe uscate. Aşezate simetric pe farfurii de carton şi ambalate frumos, aceste fructe nu sunt bune doar să impresionaţi musafirii, în cazul unor petreceri. Arabii folosesc de veacuri beneficiile fructelor păstrate astfel. Sunt bogate în fibre
Cel mai des întâlnite fructe în astfel de combinaţii „uscate” sunt prunele, curmalele, caisele, stafidele sau smochinele. Compoziţia lor se modifică uşor când sunt uscate faţă de atunci când sunt proaspete. În general, când sunt deshidratate, aceste fructe conţin potasiu, fibre şi fructoză. Datorită acestui conţinut, consumul de fructe uscate stimulează mişcarea intestinală şi vindecă şi constipaţiile cele mai rebele.
Constipaţiile rebele, învinse!
Nu exageraţi totuşi cu mâncatul de fructe uscate. Deşi în multe cazuri ele sunt preferate de persoanele care ţin cure de slăbire, este foarte posibil să nu scăpaţi de kilogramele în plus. De ce? Pentru că valoarea calorică a acestora este de cele mai multe ori ignorată. Uscate, uscate, dar tot conţin zahăr, care, de multe ori, e în cantitate mai mare decât în fructele proaspete.
Cel mai bun remediu pentru a scăpa de constipaţie nu e, cum ar fi de crezut, consumul propriu-zis de fructe uscate. Efectul maxim este realizat dacă veţi bea lichidul obţinut astfel: turnaţi circa 100 ml de apă călduţă peste patru prune uscate şi trei caise. Lăsaţi circa 12 ore la macerat şi apoi mâncaţi fructele hidratate şi beţi şi lichidul. Tratamentul trebuie urmat dimineaţa, pe stomacul gol.
Preparat delicios
Dacă nu puteţi mânca fructele în starea în care le cumpăraţi, amestecaţi-le cu orez. Fierbeţi o jumătate de cană cu orez într-o jumătate de litru de apă în care aţi lăsat fructele (trei prune, o mână de stafide, două caise) o noapte. Înainte de a lua de pe foc, mărunţiţi fructele şi amestecaţi-le în orez. Nu mai îndulciţi! Acest preparat este agreat în mare măsură şi de copii, fiind un desert delicios şi hrănitor.
Atenţie!
- Deşi aceste fructe sunt bogate în potasiu, cei care au deficit de această substanţă nu trebuie să facă excese. Consumul exagerat poate duce la diaree;
- Curmalele uscate „atârnă greu” şi persoanele predispuse la obezitate ar putea avea de suferit;
- Verificaţi ca fructele pe care le mâncaţi să nu fie tratate termic, ci să fie uscate natural. Altfel, îşi pierd conţinutul de vitamine.