de Anda Postolache
Suntem în plină vară şi în grădini sau pe tarabe se găsesc legume sănătoase, printre ele numărându-se şi dovlecelul. Pe numele lui ştiinţific Curcubita pepo, este originar din Mexic, unde se pare că era folosit în alimentaţie încă de acum 7.000 de ani. În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. La noi, cea mai întâlnită specie este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini. În China au fost obţinuţi dovlecei cu lungime de un metru, ce au ajuns şi în pieţele noastre.Alimentul complet
Dovleceii comestibili se consumă la vârsta imatură, când sâmburii nu sunt copţi, ci abia formaţi. Cu toate că au 95% apă, în pulpa şi în coaja lor se află şi 1% protide, 4% hidraţi de carbon, plus foarte mici cantităţi de grăsimi. La 100 g de parte comestibilă găsim: un miligram de natriu, 270 mg de potasiu, 15 mg de calciu, 30 mg de fosfor, fier, zinc, 230 mg de vitamina A, câte 0,05 mg din vitaminele B1, B2 şi cantităţi mari de vitamina B9, 10 mg de vitamina C. Seminţele conţin 35% ulei gras, fitosterine, lecitină, enzime. 300 g de dovlecel asigură necesarul zilnic de fosfor şi potasiu, aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A şi B9 şi jumătate din necesarul zilnic de magneziu.
Se luptă cu cancerul
Sucul proaspăt de dovlecel este un adevărat medicament. Se obţine cu ajutorul storcătorului electric. Se consumă în stare proaspătă, deoarece fermentează foarte repede. Datorită gustului neplăcut se bea cu un suc-suport (de măr sau de morcov) sau cu zeamă de lămâie. Este indicat în reumatism, normalizarea tranzitului intestinal, dar are şi proprietăţi anticancerigene şi de reîntinerire.
De altfel, cancerul este ţinut la distanţă cu o alimentaţie preponderent vegetariană, în care un rol important îl are dovlecelul. Numărul de cazuri de cancer este redus cu până la 30% la persoanele vegetariene sau la care carnea este consumată foarte rar.
Preîntâmpină scleroza multiplă
Seminţele se folosesc în tratarea afecţiunilor prostatei, intestinului şi sistemului endocrin. Se macină seminţele cu râşniţa de cafea, cu tot cu coajă, se iau între patru şi şase linguriţe pe zi, timp de 14 zile. Se repetă cura după o pauză de şapte zile.
Dovleceii au rol foarte important în prevenirea bolilor. Datorită conţinutului bogat în vitamina B9 şi în flavonoide, sunt foarte eficienţi în prevenirea sclerozei multiple.
Graţie conţinutului de vitamina A şi de luteină, dovlecelul este foarte indicat în sănătatea ochiului. Persoanele de vârsta a treia ar trebui să consume cât mai mulţi dovlecei, fiind astfel protejaţi de bolile oculare specifice vârstei.
Afecţiuni „puse la zid”
- Pentru astm, se face o cură de 30 de zile cu 100 ml suc de dovlecel pe zi, eventual în combinaţie cu suc de morcov. Are efecte antiinflamatoare la nivelul arborelui bronşic, reduce sensibilitatea în alergii, favorizează expectoraţia şi răreşte crizele;
- Trombozele şi tromboflebita se tratează mult mai eficient dacă în timpul tratamentului alopat cu antitrombotice se face şi o cură cu suc de dovlecei sau cu dovlecei cruzi, sub formă de salate. Se consumă minimum 400 g pe zi, timp de două luni;
- Pentru tratarea reumatismului, poliartritei reumatoide se face o cură prelungită, de două luni, cu 300 ml de suc pe zi. Acesta va reduce inflamaţia articulaţiilor şi va reface ţesuturile articulare distruse;
- În fragilitatea capilară, pe lângă consumul intern de suc şi de salate, se fac aplicaţii cu felii de dovlecel pe locurile afectate;
- Ischemia cardiacă şi valorile crescute ale colesterolului sunt ţinute sub control printr-un consum zilnic de dovlecei, salate şi sucuri, având un conţinut mare de fibre, de potasiu şi de substanţe hipocolesterolemiante;
- Lipsa de calciu este combătută cu dovlecei, care, chiar dacă nu conţin mult calciu, ajută la asimilarea lui prin marea cantitate de magneziu din componenţă;
- În primul trimestru de sarcină se recomandă un consum crescut de dovlecei puţin fierţi, pentru a se păstra vitamina B9 şi vitamina A, esenţiale pentru dezvoltarea fătului;
- Constipaţia rebelă se combate cu 300 ml de suc dimineaţa, pe stomacul gol;
- Hipertrofia prostatei este tratată cu pulbere de seminţe de dovlecel (patru-şase linguriţe zilnic, timp de o lună). Reduce volumul prostatei şi previne inflamaţia;
- În retenţiile hidrice se face următoarea cură: timp de cinci zile se consumă 1,5-2,5 kg de pulpă de dovlecel crud, dat prin răzătoare, până se face un terci gros. Se aromatizează cu mere, scorţişoară, tarhon, chimion. Nu se pune sare deloc.
Distruge viermii intestinali
Dovlecelul este eficient în combaterea şi eliminarea viermilor intestinali. Se prepară o pastă antihelmitică din 1,2 kg seminţe de dovlecel, ce se trec prin maşina de tocat. Se amestecă împreună cu 500 g de miere naturală şi cu 100 ml de lapte proaspăt, crud. Se împarte în trei părţi şi se ia din oră în oră. Seara se înghit trei linguriţe cu ulei de ricin. Se face o cură de trei zile.
Atunci când este necesar un tratament de durată cu suc sau cu dovlecel crud, este indicat să se înceapă progresiv, pentru a se obişnui organismul şi pentru a preveni balonările, crampele şi scaunele diareice.
Deoarece majoritatea substanţelor active sunt situate în coajă şi imediat sub ea, este indicat să îl gătiţi fără să îl descojiţi. Poate fi mâncat şi în stare crudă, în salate de vară, împreună cu roşii, castraveţi, ardei. Este indicat şi gătit, deoarece păstrează magneziul, potasiul, fosforul, făcând adevărate minuni în cazul persoanelor cardiace, hipertensive şi obeze. 100 g de dovlecel au un aport de 15 calorii. Nu este recomandată prăjirea, deoarece devine indigest, îşi pierde cea mai mare parte a proprietăţilor curative şi, absorbind mult ulei, are o mare valoare calorică.