de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna
Apreciat din cele mai vechi timpuri și menționat în Biblie, busuiocul are nu doar valențe multiple în gastronomie, ci se înscrie în topul plantelor cu imense virtuți terapeutice. Tonic excelent pentru persoanele depresive, acesta este eficient și pentru oboseala extremă cauzată de schimbările de fus orar.
Are proprietăţi antiseptice şi protejează de radiaţii
Specialiștii în fitoterapie susțin că efectele revitalizante ale busuiocului se datorează faptului că stimulează cortexul suprarenal, responsabil cu reglarea răspun- sului la stres. Dar aceasta echilibrează și temperamentul conflictual al unei persoane, reduce nervozitatea și ajută la îmbunătățirea memoriei. Dincolo de acțiunea sa revigorantă asupra spiritului, busuiocul este și o plantă medicinală cu proprietăți antiseptice. Întrucât calmează mâncărimile, poate fi folosit ca remediu pentru înțepăturile de insecte, caz în care se folosesc frunze proaspete, cu care se masează zona afectată. Insecticid natural este însă și sucul. Pe de altă parte, flavonoizii din busuioc oferă protecție organismului la nivel celular, iar doi dintre aceștia, respectiv orientina și vicenina protejând structurile celulare și cromozomii de radiații.
Uleiul esențial scade cantitatea de Shigella
Busuiocul are și proprietăți antibacteriene, care se datorează conținutului de uleiuri volatile, precum estragol, linanol, cineol, eugenol, sabinin, mircen și limonen. În plus, este bogat în vitamina K, dar și cantități bune de mangan, cupru, vitamina A, vitamina C, calciu, acid folic, fier, Omega 3 și magneziu. Studiile de laborator au demonstrat eficiența plantei în inhibarea creșterii mai multor tipuri de bacterii, inclusiv Stafilococul auriu, Listeria monocitogenes, E. coli, Yersina enterocolitica și Pseudomonas aeruginosa. La rândul său, uleiul esențial obținut din frunzele de busuioc are capacitatea de a împiedica dezvoltarea unor specii de bacterii patogene rezistente la antibioticele de sinteză. Studiile au arătat că soluțiile de spălare cu ulei esențial de busuioc sau cimbru, în concentrații mici, reduc cantitatea de Shigella, bacteria infecțioasă care produce diaree și leziuni intestinale. Uleiul esențial de busuioc poate fi folosit în aromoterapie pentru reducerea oboselii mentale, a durerilor de cap și ameliorarea afecțiunilor nervoase. Pentru revigorarea mușchilor obosiți și supracolicitați, faceți masaj cu ulei esențial de busuioc, diluat în ulei de măsline. Tinctura de busuioc este utilă în tuse și bronșite, datorită acțiunii expectorante, iar în combinație cu isop și iarba mare este recomandată în afecțiunile pulmonare.
Reduce acidul uric
În caz de răceli la cap și frisoane se pot face inhalații cu ceai de busuioc. Nu trebuie omise proprietățile stimulatoare asupra sistemului imunitar. De asemenea, busuiocul reduce acidul uric, fiind util în gută și artrită. Planta conține cantități mari de e-beta-cariofilen (BCP), un compus care poate ajuta la tratarea artritei și bolilor intestinale, tot BCP stimulând receptorii canabinoizi ai corpului și blocând semnalele care cauzează inflamații. În plus, eugenolul din busuioc oprește activitatea unei enzime din corp numită ciclooxigenază (COCS), asociată cu inflamațiile. Acest lucru poate fi util persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatorii, precum artrită reumatoidă sau boala inflamatoare intestinală.
Adăugarea de busuioc în dressingul pentru salate sau alte rețete este de folos la conservarea preparatelor