de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Cunoscute din cele mai vechi timpuri grație efectului antiinflamator, calmant, tonifiant, hidratant, ușor antiseptic și astringent, albăstrelele sunt plantele-minune care redau frumusețea ochilor și luminozitate pielii. Dar binefacerile lor nu se opresc nici pe departe aici.
Întăresc imunitatea
Dacă suferiți de reumatism sau de artrită, albăstrelele vă sunt de un real ajutor, întrucât opresc durerea de la nivelul articulațiilor. Se folosesc sub formă de infuzie obținută dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de zece minute, apoi se strecoară. Pentru efectul dorit, se consumă două căni pe zi. Tot minunatele albăstrele sunt cu totul excepționale când vine vorba despre creșterea imunității, ajutându-vă să preveniți, dar și să rezistați infecțiilor. Preparați o infuzie dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită și consumați de trei ori pe zi. Tratamentul se face două-trei săptămâni și se poate relua după o pauză de o săptămână.
Perfecte pentru persoanele care vor să se îngraşe
Pentru că au proprietăți diuretice extrem de puternice, albăstrelele sunt folosite cu succes și în cazul retenției de apă. Preparați un ceai dintr-o linguriță și jumătate cu plantă la o cană cu apă clocotită, lăsați să fiarbă câteva minute, strecurați și consumați un sfert de cană cu 20-30 de minute înainte de masă. Preparatul are rolul de a regla diureza. Persoanele care doresc să se îngrașe au în albăstrele un bun prieten. În acest sens, preparați un decoct din petale, folosind două linguri la un litru de apă. Se fierb timp de zece minute, apoi se lasă la răcit și se strecoară. Lichidul se consumă pe tot parcursul zilei, cel puțin o săptămână. Produsul are rolul de a crește pofta de mâncare. În combinație cu aloe, praful sau infuzia de albăstrele calmează diferite tipuri de eczeme.
Maceratul șterge ridurile
Pe măsură ce înaintați în vârstă, căpătați mai multă experiență, dar și câteva riduri în plus. Cum scăpați de acestea? Nu vă aruncați la tot felul de creme scumpe, care pot avea și efecte adverse, ci apelați tot la ajutorul albăstrelelor care, nu doar că ajută la ștergerea ridurilor, dar vă tonifică și vă împrospătează pielea. Cu siguranță, veți fi surprinși plăcut de efectul acestora. Se recomandă maceratul de albăstrele, care se obține astfel: două lingurițe cu plantă proaspătă se pun de seara până dimineața într-o cană cu bere. Ulterior, se strecoară și se șterge foarte bine cu această poțiune atât tenul, cât și gâtul și decolteul în fiecare seară. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute și se clătește cu apă rece. Se spune că nu există femeie care să nu se fi confruntat cu problema cearcănelor, dar acestea pot deveni un stres și pentru domni, însă pot afecta și copiii. Sunt inestetice și vă fac să arătați mult mai obosiți decât sunteți, dar albăstrelele sunt unul dintre cele mai bune remedii pentru a le înlătura. Se aplică comprese înmuiate în infuzie de albăstrele și se păstrează timp de 20 de minute. Se clătește apoi cu apă călduță. Infuzia de albăstrele se obține dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă un sfert de oră, apoi se strecoară. Acest leac este foarte bun și pentru ochii iritați, înroșiți sau umflați și vă ajută și în lupta cu ridurile fine din jurul ochilor.
Calmează pielea înroșită după expunerea la soare
Atunci când vă îngrășați sau slăbiți prea mult, pielea, care este cel mai mare organ al corpului, își pierde din elasticitate. Noroc cu albăstrelele, care vă scapă rapid de pielea ofilită, dar și ternă... Specialiștii recomandă să aplicați comprese înmuiate în infuzie de albăstrele, nu înainte de a vă spăla foarte bine fața. Acestea se vor păstra pe față timp de 20 de minute, seara, înainte de culcare. Pentru ca efectul să fie cel dorit, faceți cure de 20 de zile. În cazul în care aveți tenul normal, uscat sau sensibil, veți obține un tonic cu adevărat extraordinar folosind tot albăstrelele. Tot ce trebuie să faceți este să curățați bine tenul cu lapte demachiant, apoi să dați pe față și pe gât cu infuzie de albăstrele. La final, se va aplica crema de zi sau de noapte, dar înainte ca pielea să fie uscată complet. Tot din albăstrele puteți prepara o cremă foarte bună care hrănește și regenerează pielea uscată și aspră și calmează zonele iritate. Pentru a obține această cremă aveți nevoie de patru lingurițe cu albăstrele bine mărunțite, șase linguri cu unt și o linguriţă cu ceară de albine. Se pune untul pe baie de aburi până devine lichid, apoi se adaugă albăstrelele şi ceara. Se lasă pe foc un sfert de oră, având grijă să amestecați din când în când. Ulterior, se ia de pe foc şi se trece prin strecurătoare. Depozitați într-un recipient de sticlă, care se va păstra la frigider, dar nu mai mult de o lună. Persoanele care au pielea uscată pot aplica local infuzie de albăstrele amestecată cu făină de in, iar, ulterior, se unge zona cu ulei de măsline. Pentru calmarea pielii înroşite după expunerea la soare amestecaţi în părţi egale infuzie de albăstrele şi iaurt. În acest preparat înmuiați câteva comprese pe care le veți așeza pe zonele afectate. Se păstrează o jumătate de oră, apoi se spală cu apă rece. Procedeul se repetă la odată la două ore.
Masca potrivită pentru tenul sensibil
Aveți nevoie de un produs care să hidrateze cu adevărat pielea, să o facă catifelată și netedă? Albăstrelele sunt soluția ideală. Tot ce trebuie să faceți este să obțineți o mască din următoarele ingrediente: două linguri cu infuzie concentrată de albăstrele, două linguri cu fulgi de ovăz bine mărunţiţi și o lingură cu miere. Se amestecă infuzia de albăstrele cu fulgii de ovăz, apoi se adaugă mierea. Aplicați pe faţa şi gâtul proaspăt spălate timp de o jumătate de oră, apoi îndepărtați cu apă călduţă. Această mască este potrivită pentru toate tipurile de ten, inclusiv cel sensibil.
Nuanţator de excepţie pentru părul alb sau grizonat
Utilizând tot albăstrelele, veți obține un păr frumos și sănătos, dacă după ce ați spălat podoaba capilară veți întinde pe aceasta macerat de albăstrele, cu ajutorul unui tampon de vată. Atenție! Nu se clăteşte. Doamnele care au părul alb sau grizonat și vor să-și schimbe culoarea, au acum cel mai bun și natural nuanțator, pe bază de albăstrele. Pentru început, turnaţi o cană cu apă clocotită peste o cană cu flori uscate de albăstrele. Lăsaţi vasul câteva ore acoperit cu un capac. Ulterior, strecuraţi lichidul şi adăugaţi o lingură cu suc proaspăt de lămâie. Înmuiaţi în această poțiune un demachiant şi tamponaţi părul, şuviţă cu şuviţă. Va căpăta cele mai minunate reflexe argintii-albăstrui.