de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
În Roma Antică, feniculul a fost utilizat de medicii vremii pentru persoanele cu tulburări nervoase, dar și pentru a trata crampele abdominale și durerile de articulații. De atunci, în timp, această plantă a arătat că poate face parte din topul celor mai bune remedii vindecătoare. Iată la ce vă este de ajutor feniculul.
Vindecă glandele salivare
Tulburare a funcției digestive care se manifestă prin acumularea de gaze în stomac, balonarea este resimțită atât ca disconfort fizic, cât și psihic. Persoanelor cu o astfel de problemă le este de ajutor un preparat al celebrului medic austriac Bertrand Heidelberger. În acest sens, amestecați într-un vas 20 g frunze de pelin, 20 g seminţe de anason, 20 g seminţe de fenicul, 20 g seminţe de chimen, 20 g coada-şoricelului, 20 g boabe de ienupăr și 20 g rădăcină de pătrunjel de câmp, râșnițe cât mai fin cu râșnița de cafea. Depozitați într-o sticlă închisă la culoare. Din acest produs, se administrează dimineața și seara un vârf de cuțit. La început, pulberea se pune pe limbă, se lasă să se topească și la final se înghite. Potrivit doctorului Bertrand Heidelberger, acest reme- diu curăță stomacul și vindecă atât glandele salivare, cât și tiroida și ajută la digerarea corectă a hranei. Se recomandă și în caz de hemoroizi și edeme.
Armă imbatabilă în constipație
Suprasolicitat de cele mai multe ori, stomacul are nevoie de ajutor atunci când constipația se instalează. Nu trebuie să apelați imediat la ajutorul laxativelor, pentru că aveți la îndemână leacul marelui terapeut german Sebastian Kneipp, pe bază de fenicul. Luați două linguri cu fenicul măcinat, două linguri cu boabe zdrobite de ienupăr, o lingură cu schinduf și o lingură cu pulbere de aloe. Amestecați bine și păstrați la loc uscat. Din această compoziție, luați o linguriță și puneți la fiert pentru câteva minute în 300 ml apă. Strecurați și consumați o ceșcuță pe zi. Atenție! Această cantitate se recomandă să fie consumată de cei cu o constituție puternică. Persoanele mai slabe e bine să administreze compoziția în două zile. Persoanele care au probleme cu urinatul sau o senzație neplăcută în zona vezicii urinare, pot apela la un alt preparat, tot pe bază de fenicul. Amestecați două linguri cu fenicul măcinat cu trei linguri cu boabe de ienupăr zdrobite, trei linguri cu pulbere de rădăcină de boz, o lingură cu schinduf și o lingură cu pulbere de aloe. Din acest produs luați o linguriță și puneți la fiert câteva minute în 300 ml apă. Strecurați și consumați o ceșcuță.
Infuzia sporește lactația
Fitoterapeuții susțin că infuzia de fenicul diminuează sindromul premenstrual și, totodată, reglează menstruația, înlăturând crampele dureroase. Peste o linguriță cu semințe pisate se toarnă o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat cinci minute și se strecoară. Se consumă două căni pe zi. Totodată, acest leac este de ajutor femeilor care alăptează, întrucât sporește lactația. Dacă infuzia este administrată pe o perioadă de trei săptămâni, are rolul de a preveni efectele produse de consumul excesiv de alcool, întrucât feniculul este un cunoscut protector al ficatului. Persoanele suferinde de gastrită să pună o lingură cu semințe de fenicul într-un pahar cu lapte clocotit. Se lasă la infuzat zece minute și se consumă pe stomacul gol. Împotriva bolilor denegerative, puneți la infuzat două lingurițe cu semințe de fenicul într-o jumătate de litru de apă. Lăsați zece minute și consumați această infuzie concentrată de-a lungul zilei.
Vinul calmează sistemul nervos
Un remediu excepțional împotriva tusei convulsive este siropul de fenicul. Pentru început, faceți o infuzie concentrată, din cinci lingurițe cu semințe pisate de plantă la un litru de apă. Strecurați, apoi fierbeți lichidul cu 600 g zahăr și sucul unei lămâi. După ce constatați că s-a îngroșat, lăsați să se răcească și turnați în sticle care au fost sterilizate în prealabil. Pentru a vă calma sistemul nervos, puteți apela la ajutorul vinului de fenicul. Amestecați bine 100 g plantă bine uscată cu un litru de vin roșu și lăsați la macerat timp de două zile într-un vas de sticlă. Aveți grijă ca în această perioadă să agitați bine. Strecurați vinul și depozitați în sticle închise la culoare. Se păstrează la rece. Se consumă, la nevoie, un păhărel, seara.
Alungă durerile şi spasmele
O bogăție de antioxidanți, semințele de fenicul protejează organismul de radicalii liberi și reduc riscul apariției de artrită, cancer și Alzheimer. Dacă nu consumați suficiente fibre, cea mai bună alegere o constituie tot semințele de fenicul. Potrivit specialiștilor, doza recomandată pentru bărbați este de 30 g la persoanele peste 50 de ani și 35 g la domnii cu vârste până în 50 de ani. În cazul femeilor, pentru aceleași vârste se recomandă consumul a 20 g semințe de fenicul. Odată ce le veți introduce în dieta zilnică, veți constata că veți scăpa și de colesterolul rău și intestinele vă vor mulțumi. În plus, datorită uleiului esențial conținut, feniculul are și rolul de a preveni durerile și spasmele și de a relaxa musculatura.
Stimulează apetitul
Dacă nu aveți poftă de mâncare, administrați câteva picături de ulei de fenicul în fiecare zi, pentru stimularea apetitului. În caz de colită, se consumă o linguriță cu tinctură de fenicul, diluată într-un pahar cu apă de trei ori pe zi. Tot feniculul este cel care alungă viermii intestinali. În acest caz, administrați un amestec format din tinctură de fenicul, tinctură de pelin și tinctură de cimbru, în părți egale. Administrați 10 picături din acest amestec, timp de două săptămâni. Pentru a prepara tinctura de fenicul puneți la macerat 50 g semințe de plantă într-un litru de rachiu pentru două săptămâni. La final, strecurați și depozitați în sticluțe închise la culoare. Extern, feniculul este indicat persoanelor cu ten iritat, caz în care se folosesc comprese cu infuzie. Atenție! Tratamentele pe bază de fenicul nu se administrează de femeile care suferă de cancer uterin sau mamar și nici de persoanele alergice la țelină sau morcovi. Specialiștii avertizează că această plantă poate produce vărsături și greață, lichid în pleură și sensibilitate la razele solare. De asemenea, feniculul poate induce menstre la femeile aflate la menopauză.