de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Una dintre plantele preferate ale românilor, mușețelul, acționează din cele mai vechi timpuri ca un balsam pentru sistemul nervos și digestiv, având totodată și rol aromoterapeutic de calmare.
Mare atenţie la papulele dureroase!
Alergiile cutanate sunt reacţii cauzate de expunerea la anumite substanţe, fie prin contact direct cu pielea, fie prin ingerare, care se manifestă prin apariţia unor eczeme, papule dureroase, urticarie, însoţite de iritaţie şi de mâncărime. Dacă vă confruntați cu asemenea afecțiune, vă vine în ajutor mușețelul. Tot ce trebuie să faceți este să puneți cataplasme cu această plantă pe locul afectat. Se păstrează două ore, apoi se lasă locul să se usuce singur. Cataplasmele se obțin astfel: o mână cu flori de mușețel mărunțite se lasă timp de două ore în apă caldă, se storc, se învelesc într-un tifon și se aplică pe zona afectată. Și tot cataplasmele sunt utile când vă confruntați cu arsuri pe piele, dar de gravitate mică și medie. Dezinfectați locul pentru început, puneți cataplasma cu mușețel și veți constata că problema se va rezolva mult mai rapid. Dacă nu vedeți vreo ameliorare, folosiți comprese cu tinctură de flori de muşeţel şi arnică, amestecate în proporţii egale.
Contra suferinţelor articulare
Și tot cataplasmele sunt cele care ajută la alinarea durerilor articulare. În acest sens, așezați o cataplasmă caldă cu flori de mușețel pe zona afectată, iar peste aceasta puneți o sticlă cu apă fierbinte, pentru a menține temperatura. Mai mult decât atât, dacă tenul vi s-a iritat sau s-a înroșit, nu apelați la tot felul de creme cumpărate din comerț, pentru că tot mușețelul este cel care vă scoate din impas. Optați zilnic pentru cataplasme, pe care le lăsați să acționeze jumătate de oră. Această plantă are puternice efecte antialergice şi antiinflamatoare. Expunerea la radiații poate fi extrem de periculoasă, mai ales dacă este vorba despre persoanele cu ten deschis și predispuse la apariția alunițelor. Pentru a alina arsurile solare, aplicați pe zonele afectate o cataplasmă cu flori de muşeţel şi rădăcină de tătăneasă, amestecate în proporţii egale, ambele plante fiind cicatrizante şi antitumorale.
În combinaţie cu rachiul, opreşte infectarea provocată de înțepăturile de insecte
În cazul în care v-ați zgâriat, curățați rana și dezinfectați cu plămădeală de mușețel în rachiu și veți preveni apariția infecției. Preparatul se obţine astfel: se umple o sticlă cu flori de muşeţel uscate şi mărunţite și se toarnă rachiu sau alcool alimentar până ce florile sunt acoperite complet. Se închide ermetic recipientul și se lasă la macerat timp de două-trei săptămâni. Se filtrează lichidul prin tifon, obţinându-se un extract galben-verzui la culoare şi parfumat. Acest produs este util și pentru înțepăturile de insecte. În acest sens, extrageți acul și puneți o compresă umezită cu această plămădeală și păstrați timp de trei-patru ore. Împotriva arsurilor puternice, spălați prima dată cu plămădeală, pentru a preveni infecțiile și, ulterior, puneți cataplasmă cu mușețel.
Uleiul este folositor pentru pielea uscată
Tot pentru arsurile solare ușoare este eficient uleiul de mușețel, care calmează usturimile și mâncărimile și ajută la vindecarea leziunii. Spălați pielea cu apă în care ați pus două lingurițe cu bicarbonat, lăsați să se usuce și aplicați uleiul de mușețel la final. Modul de preparare al uleiului de măsline este următorul: în jumătate de litru de ulei de măsline sau ulei de susan puneți zece linguri cu flori de mușețel, uscate și mărunțite. Lăsați amestecul la macerat la soare timp de două săptămâni, filtrați și preparatul obținut îl puneți într-o sticlă închisă la culoare. Păstrați la loc întunecos și rece. Uleiul de mușețel este extraordinar și pentru persoanele care au pielea uscată. Aplicați seara pe tot corpul, cu mișcări uşoare, până ce va intra în piele.
Pune barieră eczemelor alergice!
Și eczmele alergice cronicizate vor ceda dacă veți masa zilnic părțile cu ulei de mușețel. În paralel cu tratamentul extern, se face o cură internă cu infuzie combinată de muşeţel şi de trei-fraţi-pătaţi (două linguriţe cu fiecare plantă la litru), din care se consumă trei-patru căni pe zi. Tratamentul durează două-trei luni. Modul de preparare al uleiului de mușețel este următorul: cinci lingurițe cu flori uscate de mușețel se fierb timp de două ore și jumătate în trei sferturi de litru de ulei de măsline. Aproape de final, se adaugă un vârf de cuțit de camfor. Se lasă să se răcească și se strecoară printr-un tifon.
Ceaiul fluidizează secreţiile nazale
Ceaiul de mușețel are rolul de a combate insomnia, stresul și oboseala cronică. Dacă ați avut o zi grea și vă e greu să vă relaxați, consumați o cană cu ceai de mușețel și vă veți calma. Și tot ceaiul de mușețel este extraordinar, când vine vorba despre balonare, flatulență, indigestie, spasme și chiar și ulcer, acționând ca un veritabil antispastic. În acest caz, se consumă trei căni pe zi, în cure de patru-cinci zile. Dar proprietățile antiinflamatoare fac din ceaiul de mușețel și un remediu bun pentru dureri menstruale, dureri musculare și articulare. În plus, ceaiul de mușețel fluidizează secrețiile nazale și calmează inflamația căilor respiratorii. Nu în ultimul rând, acest preparat e bun și pentru calmarea hemoroizilor și iritațiilor din zona genitală. Acesta poate fi administrat în doze mici și bebelușilor de pste 2-3 luni, pentru că reglează digestia și calmează colicile.
Tonifiant pentru sistemul nervos
Combinația dintre mușețel și cimbru este un excelent tonifiant pentru sistemul imunitar. Amestecați două linguri cu muşeţel uscat cu o lingură cu cimbru uscat. Peste plante se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce a dat în clocot, se lasă la infuzat zece minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism. Extern, ceaiul de mușețel e recomandat pentru iritații, eczeme, roșeață și mâncărime. Compresele cu ceai de muşeţel pot calma și acneea și reduc cearcănele și pungile de sub ochi. Atenție! Mușețelul nu este o plantă periculoasă, dar nu trebuie abuzat de acesta pe cale internă, pentru că organismul se obișnuiește uşor cu el și astfel își pierde calitățile vindecătoare.