de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Dacă până nu demult, oțetul de mere a fost cel mai lăudat pentru virtuțiile sale speciale asupra sănătății, acesta a fost detronat de ceva vreme de oțetul de cocos, considerat drept unul dintre extraordinarele probiotice naturale care luptă cu diareea, dar și cu intoleranța la lactoză. Și beneficiile sale nu se opresc aici. Iată care sunt afecțiunile unde oțetul de cocos vă este un prieten de nădejde.
Are mult mai multe enzime și nutrienți decât cel de mere
De ce e atât de extraordinar oțetul de cocos? În primul rând pentru că acesta conține mult mai multă vitamina C, A și D decât fratele său, oțetul de mere. Dar ca acest lucru să se întâmple, spun specialiștii, e foarte important ca acesta să conțină acea substanță fermentată provenită de la cocotier și nu de la apa de cocos. În plus, oțetul de cocos are și mult mai multe enzime și nutrienți decât cel de mere, iar acest lucru contribuie la formarea hemoglobinei și împiedică răspândirea gripei, a răcelii și infecțiilor în general, protejând foarte bine sistemul imunitar. Oțetul de cocos este util și persoanelor care suferă de diabet, întrucât ajută la menținerea unui nivel scăzut al glicemiei.
Ţine tensiunea arterială sub control
Un alt beneficiu al oțetului de cocos este că ajută la scăderea poftei de mâncare, de aceea se recomandă celor cu probleme de greutate. În acest caz, amestecați două linguri cu oțet de cocos într-un pahar cu apă și consumați înainte de fiecare masă. Tot oțetul de cocos este cel care ține tensiunea arterială sub control și îmbunătățește sănătatea inimii, dar proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene sunt excelente și pentru tratarea rănilor. Întrucât îmbunătățește semnificativ digestia, se recomandă consumul în fiecare dimineață, pe stomacul gol, a unei lingurițe cu oțet de cocos, în amestec cu o lingură cu apă la temperatura camerei. Dacă stomacul este iritat sau suferiți de afecțiuni digestive, amestecați o linguriță cu oțet de cocos cu o linguriță cu miere și administrați pe stomacul gol. Atenție! Oțetul de cocos nu este indicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Oferă volum și strălucire părului
Dacă aveți probleme cu podoaba capilară, aplicați oțet de cocos pe păr și lăsați să acționeze timp de 30 de minute, apoi spălați. Rezultatul? Un păr cu volum și mult mai strălucitor. Excelent dezinfectant pentru tenul gras, oțetul de cocos reduce, totodată, și cearcănele. În acest sens, masați ușor zona din jurul ochilor pentru stimularea circulației. Tot oțetul de cocos reduce coșurile și punctele negre și elimină semnele lăsate de acnee. Amestecați o lingură cu oțet de cocos cu o lingură cu apă. În acest amestec îmbibați o dischetă și folosiți seara ca demachiant.
Oțetul de cocos este un excelent dressing pentru salată
Se colectează seva din vârful copacilor
Pentru a obține oțetul de cocos, se colectează seva din vârful copacilor, acolo unde cresc atât florile, cât și nucile de cocos. Ulterior, seva este lăsată la fermentat, proces care, spun specialiștii, durează între 45 şi 60 de zile. În această perioadă se va obține un produs de calitate superioară, de culoare maro deschis la maro închis, în funcție de perioada în care a stat la fermentat. Atenție! Oțetul nu se va filtra și nu se va încălzi termic. Se depozitează în sticle, dar nu trebuie să vă faceți probleme dacă veți observa în partea de jos a acestora rămășițe solide. Este cel mai bun semn că oțetul de cocos este premium. În România, puteți achiziționa oțet de cocos din orice plafar.