de Călin Popa şi Alexandru Filcu
Porumbul are nenumărate beneficii pentru sănătate, unele unice, care-l recomandă printre alimentele-vedetă ale toamnei și nu numai.
Alternativă pentru cei cu intoleranţă la gluten
Porumbul este recomandat în diete, este sănătos, alternativa perfectă pentru cei cu intoleranță la gluten și face minuni în diabet. Numeroase studii au pus în evidență legătura strânsă între consumul de porumb şi riscul scăzut de boli de inimă. Acest efect se datorează faptului că porumbul conţine o varietate de vitamine B, precum şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială şi menţine funcţiile inimii, precum și contracţiile musculare. Porumbul este și o sursă excelentă de acid folic. Medicii au decoperit ca un consum regulat al acestui nutrient reduce nivelul homocisteinei din organism, un aminoacid care afectează sănătatea vaselor de sânge. Studiile au confirmat că aportul zilnic suficient de acid folic reduce riscul declanşării infarctului miocardic cu până la 10%. De asemenea, porumbul este o comoară de vitamina A, ceea ce se traduce la nivelul organismului prin protecție în fața declinului cognitiv, sprijin pentru sistemul imunitar și un aport semnificativ la sănătatea mucoaselor tractului respirator.
Reduce riscul degenerării maculare
Grație prezenței unor antioxidanți foarte importanți, luteina şi zeaxantina, principalii pigmenţi ai acestei cereale pe care omul o cultivă și o consumă de secole, porumbul ajută la protejarea ochilor, reduce riscul degenerării maculare şi de apariţie a cataractei. De altfel, aceşti antioxidanţi au și proprietatea de a combate inflamaţiile cronice şi pe cele acute. Totodată, nivelurile crescute de tiamină din porumb ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi la menţinerea sănătăţii celulelor cerebrale. În plus, consumul de porumb este benefic pentru sistemul digestiv. Prin doza de fibre insolubile care rămân în tractul intestinal și cresc bolul alimentar, porumbul ajută la eliminarea resturilor, prevenind constipaţia şi diminuând riscul de cancer de colon.
În compoziţia porumbului există criptoxantina, o substanță care are proprietatea de a ține la distanță cancerul
Aliat împotriva dischineziei biliare
Vitamina A din porumb ajută la creșterea rezistenței organismului în lupta împotriva infecțiilor. Consumarea produsului în perioada răcelilor sau a virozelor respiratorii ajută la o vindecare mai rapidă, porumbul fiert fiind considerat un adevărat medicament natural. Această cereală este indicată şi pentru sănătatea sistemului osos. Cercetările au demonstrat că porumbul fiert este un bun aliat în lupta cu alte afecţiuni, cum ar fi cistita cronică, dischinezia biliară, reumatismul. În același timp, porumbul poate ajuta la scăderea în greutate. Un consum ponderat contribuie la arderea mai rapidă a grăsimilor. În același timp, conţinutul caloric al alimentului este unul scăzut. Din acest motiv, nutriţioniştii recomandă porumbul în diete, cu menţiunea ca acesta să fie consumat ponderat.