de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Plantă adaptogenă binecunoscută de medicina alternativă din toată lumea, tulsi este creditată cu o mulțime de proprietăți și beneficii pentru sănătatea omului.
Încetineşte procesele de îmbătrânire
Tulsi este menţionată în scrieri străvechi aparţinând principalelor sisteme de medicină ale lumii antice - grecesc, roman, în ayurveda, în siddha (specific sudului Indiei) şi în unani (sistem de medicină greco-arab), pentru proprietăţile sale benefice în diverse afecţiuni, pornind de la bronşite şi răceli până la sănătatea inimii sau a pielii. Ca plantă adaptogenă, tulsi are o putere de excepție: creşte rezistența organismului la o varietate mare de factori de stres - fizici, chimici, biologici - sporeşte abilitatea de adaptare la mediu, încetineşte procesele de îmbătrânire şi deteriorare a corpului. Cele mai semnificative proprietăţi ale sale au fost demonstrate şi cu ajutorul instrumentelor ştiinţifice ale medicinei moderne, existând peste 20.000 de studii ştiinţifice dedicate cercetării acestei plante.
Atenuează simptomele menopauzei
Medicina tradițională recomandă această plantă înainte de toate pentru calitățile sale antiinflamatoare. În aceste condiții, ceaiul de tulsi poate calma crizele de astm și diverse tipuri de dureri, cum sunt cele de urechi, reumatice, gastrice sau de cap. De asemenea, planta și-a dovedit utilitatea și în rinitele alergice sau în diverse alergii (cele provocate de mucegai sau de animale). Cea mai simplă metodă de administrare a plantei este sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu frunze de tulsi peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Conform cercetărilor, tulsi reduce nivelul zahărului din sânge și s-a confirmat faptul că planta poate fi un adjuvant eficace în tratarea diabetului de tip II. Totodată, tulsi ajută la prevenirea ulcerului gastric, intensifică circulația cerebrală și memoria și este un aliat împotriva simptomelor menopauzei. În acest caz, poate fi asociat cu rozmarin. Se folosește cu succes și ca antidepresiv, simplu sau în combinație cu levănțică. Pentru revitalizarea organismului aflat în convalescență sau pur și simplu ca tonic, tulsi se poate administra sub formă de tinctură, preparată astfel: se pun pe trei sferturi frunze proaspete de plantă într-un recipient de un litru cu gura largă. Se umple cu alcool de 40 de grade, se închide etanș și se agită. Se lasă la macerat patru săptămâni. După acest timp, se filtrează și se depozitează lichidul în sticluțe închise la culoare, la rece. Se administrează câte o linguriță cu tinctură, de două-trei ori pe zi.
Induce moartea celulelor canceroase
Fitochimicalele din tulsi previn cancerul de plămâni, piele, ficat sau oral, ce apar din cauza excesului de toxine, deoarece planta mărește activitatea antioxidantă, influenţează pozitiv manifestarea genelor sănătoase, induce moartea celulelor canceroase, contribuind la oprirea metastazei. Extractele din tulsi protejează contra mortalităţii şi bolilor cauzate de expunerea la radiaţii şi apără ţesuturile normale în fața efectelor distrugătoare ale agresiunilor toxice. În plus, tulsi previne distrugerea ADN. Numeroase cercetări au pus în evidență și faptul că tulsi, prin proprietățile sale antiinflamatorii, are capacitatea de a susține sistemul imunitar, de a proteja ficatul și alte organe vitale.
Dat fiind faptul că tulsi nu conţine cafeină, se pot consuma până la şase reprize de ceai pe zi