de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Fructe aparent banale, care cresc în copacii de pe margini de drum, dudele sunt o sursă bogată de proteine vegetale - o raritate în lumea plantelor. Conținutul remar- cabil al acestor fructe face din consumul lor un obicei benefic pentru numeroase funcții ale organismului.
Reface epiderma după intervenţiile chirurgicale
Dudele, fructe de culoare mov, roşie, negru sau albă, au beneficii uimitoare pentru sănătate. Grație unui conținut de excepție, aceste fructe accelerează vindecarea, favorizând refacerea epidermei după intervenţiile chirurgicale, și stimulează imunitatea. Cantitatea semnificativă de vitamina C din compoziţia dudelor întăreşte sistemul imunitar, prevenind răcelile şi infecţiile. Vitaminele A şi E menţin sănătatea ochilor, în timp ce vitamina B2 ajută la echilibrarea acidităţii şi transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestor fructe asupra sănătăţii, doza zilnică recomandată este de 400 de grame de fructe negre şi albe, coapte bine, pe o perioadă de minimum trei săptămâni.
Alungă senzaţia de sufocare
În urma unei serii de studii de specialitate, s-a ajuns la concluzia că, prin consumul a câte 300 de grame de dude de patru ori pe zi, timp de trei săptămâni, se îmbunătăţeşte ritmul bătăilor inimii, diminuându-se durerile şi senzația de sufocare. Astfel, aceste fructe sunt indicate în hipertensiune şi dureri de inimă, reducând atât simptomele, cât şi riscurile acestor afecţiuni. La nivelul vaselor şi inimii, dudele reduc stresul oxidativ, factor de risc pentru ateroscleroză şi hipertensiune arterială, precum și pericolul de accidente vasculare şi infarct. De asemenea, consumul regulat de dude scade grăsimile şi colesterolul din sânge, aceste fructe fiind recomandate în tratarea ficatului gras, prin capacitatea de curățare a sângelui.
Contribuie la dezvoltarea musculaturii
Dudele conţin resveratrol, cel mai puternic antioxidant din natură. Acest colorant polifenolic este o substanţă cu un puternic efect antiinflamator şi antibacterian. De asemenea, în compoziţia dudelor se regăseşte şi antocianina, un pigment cu valenţe antioxidante care prote- jează organismul împotriva afecţiunilor neurologice sau a bolilor inflamatorii. În același timp, în cazul bărbaţilor, dudele ajută la dezvoltarea musculaturii, oferindu-le o rezervă de calciu benefică activităţii psihice. În plus, dudele mai conţin mangan, un mineral cu efecte benefice asupra memoriei, ce înlătură starea de oboseală și epuizare psihică. Nu în ultimul rând, dudele de culoare închisă sunt considerate un laxativ natural cu efect benefic în combaterea constipaţiei. Pentru a înlătura această problemă, se recomandă consumul a 100 de grame de dude de culoare închisă, dimineaţa, pe stomacul gol.
Fosforul din dude, în combinație cu calciul, joacă un rol important în sănătatea oaselor și dinţilor
Sirop de dude
Ingrediente: dude, zahăr.
Mod de preparare: se curăţă şi se spală dudele. Se zdrobesc cu mâna, se pun într-un borcan care se lasă la soare să fermenteze, opt-zece zile. Se amestecă zilnic. La finalul intervalului, se strecoară sucul prin tifon pus în două şi udat. Se stoarce cu mâna. Se lasă până a doua zi, să se limpezească, apoi se strânge cu un furtun drojdia care se formează. La un litru de suc se adaugă 1,5 kg zahăr. Se fierbe aproximativ 30 de minute. Se pune clocotit în sticle, se acoperă şi se sterilizează 30 de minute în prima zi şi 15 minute a doua zi.