de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Fruct exotic plin de antioxidanți, papaya este un aliat al sănătății organismului și, în același timp, un vindecător și un protector. În plus, are un gust delicios.
Scut antitumori datorită unei enzime
Antioxidanții și vitaminele din componența fructelor de papaya susțin sănătatea sistemului imunitar. În plus, conținutul bogat de fibre al acestor fructe poate reduce nivelul de colesterol „rău” și stimulează digestia. După cum este binecunoscut, fibrele au capacitatea de a detoxifica în mod natural colonul, prevenind constipația, eliminând toxinele la acest nivel și contribuind astfel la menținerea unei flore intestinale echilibrate. În același timp, consumul de papaya este creditat de specialiști cu proprietatea de a proteja în fața apariției unor tipuri de tumori. Potrivit literaturii de specialitate, aceste fructe conțin o enzimă numită papaină, care poate dizolva stratul de proteine ce se formează în jurul celulelor canceroase.
Aliat redutabil al oaselor și mușchilor
Enzimele specifice din fructul de papaya pot distruge mijloacele de apărare ale virușilor, alergenilor și ale mai multor tipuri de ciuperci cu potențial de alterare a stării de sănătate. Imediat ce mijloacele de apărare ale patogenilor au fost distruse de compușii din acest fruct, sistemul imunitar poate elimina mai ușor agresorii. Totodată, papaya este bogată în nutrienți, vitaminele C, E și A, flavonoide, complexul de vitamine B, acid folic și pantotenic, precum și potasiu sau magneziu. Toate aceste componente susțin sănătatea cardiovasculară, apără organismul de infecții și de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, întăresc oasele și mușchii.
Oferă protecție contra insuficienței renale
Potrivit unor cercetări de dată recentă, semințele de papaya sunt redutabile împotriva arsurilor și cicatricilor. În același timp, pot fi folosite pentru calitățile lor antibacteriene, ce le fac eficiente împotriva bacteriilor E.coli, salmonella sau a stafilococilor. De asemenea, consumul acestor semințe cu un gust distinct, amărui, ajută la eliminarea paraziților intestinali, oferă protecție împotriva insuficienței renale și susțin detoxificarea ficatului.
Consumul de papaya are capacitatea de a accelera vindecarea internă a organismului
Prăjitură cu papaya
Ingrediente: 1 fruct de papaya, 1 păstaie de vanilie, 2 linguri cu zeamă de limete, 7 linguri cu zahăr, 2 linguri cu mac măcinat, 200 ml frișcă lichidă, 500 g brânză dulce, 200 g pâine neagră, graham sau biscuiți digestivi, 2 linguri cu unt, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: spălați fructul de papaya, tăiați-l în jumătate și îndepărtați sâmburii. Decojiți cele două jumătăți de fruct și tăiați-le în cuburi, apoi crestați batonul de vanilie pe lungime și îndepărtați miezul. Amestecați zeama de limete cu două linguri cu zahăr și vanilia, apoi stropiți cuburile de papaya și lăsați-le 20 de minute. Bateți frișca lichidă, pe care, în prealabil, ați păstrat-o în frigider cel puțin trei ore, mixați brânza dulce cu trei linguri cu zahăr, adăugați macul și frișca, apoi omogenizați. Decojiți feliile de pâine și fărâmițați-le (în cazul biscuiților, aceștia se pun într-o pungă și se zdrobesc, trecând peste ei cu o sticlă). Topiți untul într-o tigaie, puneți pâinea și presărați zahărul rămas. Amestecați cu o lingură de lemn până când pâinea se impregnează cu unt și caramel, repartizați-o răcită în patru boluri, împreună cu brânza și feliile de papaya, așezându-le cât mai estetic, în straturi. Ornați cu frunzulițe de mentă.