de Călin Popa şi Alexandru Filcu
Numită și bupleurum, saiko furnizează o rădăcină cu proprietăți de excepție pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni dintre cele mai diverse. De la infecții respiratorii la hepatita C, saiko este o comoară terapeutică ce nu încetează să surprindă cercetătorii.
Are efect în epilepsie
Saiko este cunoscută de secole ca plantă medicinală de top în toată Asia. Chinezii și japonezii sunt cei mai mari susținători ai proprietăților rădăcinii acestei plante, folosind de secole preparatele pe bază de saiko împotriva afecțiunilor respiratorii - gripă sezonieră, gripă porcină, răceală, bronșită, pneumonie, febră și tuse. În același timp, rădăcina de plantă acționează și asupra unor simptome asociate acestor afecțiuni, cum sunt durerile de cap, senzațiile de slăbiciune, durerile musculare, migrenele și somnul agitat. De asemenea, în combinație cu ginseng și lemn-dulce, saiko acționează pentru stimularea funcționării glandelor și atenuarea efectelor secundare ale administrării îndelungate de medicamente corticosteroide, notează rxlist.com. Totodată, potrivit unor cercetări derulate în condiții de laborator, saiko are efect în afecțiuni complexe și grave, ca malaria, epilepsia, angina sau reumatismul.
Combate anorexia
Rădăcina de saiko este renumită pentru efectele sale împotriva problemelor digestive, având capacitatea de a combate eficient anorexia, diareea și constipația. De asemenea, administrarea de saiko atenuează durerile articulare și musculare și optimizează funcționarea ficatului, fiind evaluată la Centrul pentru Cancer Memorial Sloan-Kettering, din New York, ca eventual tratament împotriva hepatitei C. În același timp, grație prezenței în saiko a unor compuși de excepție, rădăcina plantei este utilizată, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, împotriva manifestărilor premenstruale. Prezentă în numeroase combinații terapeutice, rădăcina de saiko poate trata și alte suferințe, cum ar fi hemoroizii sau o afecțiune a sângelui numită thrombocytopenic purpura.
PONT. Rădăcina de saiko este creditată cu capacitatea de a stimula sistemul imunitar.