de Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu
Indiferent cât de mult v-ați dori să preveniți apariția juliturilor și a zgârieturilor, acest lucru nu e posibil. Dar aveți acum la îndemână o serie de produse naturale care vor ajuta organismul să se vindece mult mai repede. În plus, veți descoperi că proteinele, vitamina C și zincul ajută la formarea unui țesut cutanat nou.
Usturoiul strivit, antibiotic natural
Printre cele mai bune leacuri împotriva juliturilor și zgârieturilor se numără uleiul de cuișoare, recunoscut pentru acțiunea sa antiseptică şi analgezică. Acesta conține eugenol din belșug, o substanță care poate elimina chiar şi tulpinile rezistente de stafilococi. În cazul în care v-ați tăiat, puneți repede ulei de cuișoare, pentru a împiedica o eventuală infectare a zonei. Un studiu realizat cu ceva timp în Etiopia a arătat cât de bun este usturoiul în tratarea plăgilor infectate, întrucât este un redutabil antibiotic natural. Când aveți probleme, tamponați tăieturile sau zgârieturile cu un căţel de usturoi strivit. Atenție! Dacă faceți parte din categoria persoanelor a căror piele se irită la usturoi sau simțiți că durerea devine mai puternică, opriți imediat acest tratament. De asemenea, pentru a vă vindeca mai repede, consumați ceapă, praz și leurdă, legume care conțin alicin și aliin, compuși antibacterieni de excepție.
Sucul de ananas cicatrizează
Potrivit medicului francez Jean Valnet, uleiul de cimbru are în compoziția lui un antiseptic foarte puternic, o substanță aromată numită timol, care poate distruge bacteriile nocive pentru piele, inclusiv Bacillus anthracis, microbul antraxului. De atlfel, în cartea sa „Aromoterapia”, apărută în 1964, renumitul doctor susține că uleiul de cimbru este extraordinar în vindecarea arsurilor, dar și la diverse probleme cutanate și musculare. Dacă v-ați ars sau v-ați zgâriat, studiile arată că bromelaina, enzima proteolitică conținută de ananas, favorizează cicatrizarea plăgilor. În consecință, spălați rana cu suc de ananas, apoi acoperiți-o cu căței de usturoi proaspeți și pisați bine. Pentru a vă întări sistemul imunitar, consumați suc de ananas. Medicii chinezi vă recomandă să puneți pe locul unde v-ați julit și cataplasme cu merișoare. Rolul lor este să grăbească vindecarea, prin conținutul de acid hipuric, o substanţă cu acţiune antimicrobiană.
Taninurile din ceai refac fibrele de colagen
Cercetătorii ruși spun că taninurile din ceai sunt foarte bune în tratarea externă a rănilor deschise. De ce se întâmplă acest lucru? Din cauza flavonoidelor, care reface fibrele de colagen. De asemenea, în ceai există și catehine care stimulează formarea aceluiași colagen. Ca atare, dacă aveţi o rană, puteţi ajuta procesul de cicatrizare, aplicând pe ea pliculeţe cu ceai negru sau verde. Mierea are, de asemenea, un efect antibacterian, ce accelerează procesul de cicatrizare. Dar tot mierea este cea care curăță bine tăieturile sau juliturile și astfel previne infecția. În plus, mierea reduce inflamaţiile şi dimensiunea cicatricilor. Tot ce trebuie să faceți este să picurați puțină miere pe o compresă sterilă și să o așezați pe rană. Aveți grijă să schimbați acest bandaj zilnic.
Consumați zilnic zinc
Zincul nu joacă doar un rol important în menținerea sănătății creierului, ci ține la distanță şi Alzheimerul, dificultăți de învățare și de memorare, convulsii, agresivitate și violență. Mai mult decât atât, dintr-un alt studiu al specialiștilor de la Univer- sity of Texas reiese că zincul susține creșterea și capacitatea de regenerare a țesuturilor, inclusiv a pielii. Dacă aveți răni care se vindecă mai greu, specialiștii spun că faceți parte din categoria celor care au deficit de zinc. Ca atare, consumați zilnic 15 micrograme, și veți constata că tăieturile şi zgârieturile se cicatrizează mai rapid. De asemenea, mâncați spanac, dar și germeni de grâu, seminţe de susan, de dovleac, iaurt degresat, pătrunjel, varză de Bruxelles, castraveţi, fasole verde, andive, prune uscate, sparanghel şi stridii.
Chinezii cred că portocalele sunt miraculoase şi accelerează vindecarea
Pentru formarea colagenului și activarea sistemului imunitar sunt excepționale citricele. Dar studiile arată că vitamina C administrată extern stimulează procesul de vindecare a rănilor și contribuie la cicatrizare. Specialiștii vă recomandă să consumați zilnic 500 mg vitamina C, sub formă de legume şi fructe. În cazul în care fumați, atunci suplimentați la un gram. În afară de consumul de citrice, oamenii de știință vă îndeamnă să mâncați și pepeni galbeni, căpșuni, broccoli, roșii, ardei grași, dar și cartofi. Extrem de benefice în lupta cu zgârieturile, spun chinezii, sunt portocalele. Nu trebuie decât să puneți fructul direct pe rană și ele vor trage afară microbii, iar rănile nu se vor infecta. De asemenea, vă este util să amestecați câteva linguri cu vitamina C pulbere cu o jumătate de cană cu gel de aloe vera. Puneți totul într-o sticlă cu pulverizator și agitați. Pulverizați pe locul cu probleme.
Eficiență maximă au gălbenelele
Din cele mai vechi timpuri, persoanele cu cicatrici, julituri sau plăgi au apelat la ajutorul gălbenelelor. Puteți utiliza fie cataplasme cu decocturi de gălbenele, tinctură de gălbenele sau alifii pe bază de gălbenele. De ajutor vă sunt și compresele cu ceai de gălbenele, care grăbesc vindecarea. În acest sens, turnați o cană cu apă clocotită peste o linguriță cu flori uscate. Lăsați zece minute la infuzat și strecurați. Înmuiaţi o pânză curată în lichidul obţinut şi puneţi-o pe rană. La rândul său, uleiul de arbust de ceai este un foarte bun antiseptic și poate fi considerat înlocuitorul natural al apei oxigenate. Adăugați câteva picături în apă și spălați rana. De asemenea, spălăturile cu muşetel şi băile locale ajută la refacerea ţesutului şi dezinfectarea acestuia. Puteți aplica pe rană și o compresă înmuiată bine în ceai cald de muşeţel pentru dezinfectare.
Acordarea primului ajutor
În cele mai multe cazuri, când e vorba despre nişte răni superficiale, sângerarea se opreşte de la sine. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acoperiți rana cu un prosop curat sau cu un bandaj. Presați timp de 10-30 de minute, în funcţie de cât de puternică este sângerarea. Ulterior, începeți să curățați rana, pentru că veți preveni ca aceasta să fie contaminată cu bacterii. Clătiți bine cu apă şi evitați să utilizați săpunul, deoarece acesta ar putea irita julitura. Dacă sunt reziduuri pe rană, folosiți o pensetă dezinfectată în prealabil cu alcool. E important să expuneți rana la aer, doar după ce aceasta este îndeajuns de vindecată și nu prezintă riscul de infectare. Atenție! Un bandaj contaminat va agrava starea leziunii.