de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Fructe de excepție, piersicile au o îndelungată istorie de utilizare peste tot în lume. De la simbolistica de prelungire a vieții, pe care le-o atribuie civilizația chineză, până la compușii benefici pentru sănătate, aceste fructe sunt adevărate minuni ale naturii și nu pot lipsi din tabloul general al menținerii unui stil de viață sănătos.
Considerate „simbol al nemuririi”
Piersicile sunt printre cele mai gustoase fructe, dar reprezintă, în același timp, şi un remediu natural împotriva multor probleme de sănătate. Aceste fructe au fost mai întâi cultivate în China, unde erau considerate un simbol al nemuririi, apoi au trecut prin secole nu doar ca gustare cu gust minunat, ci și ca adevărate cocteiluri de compuși benefici, printre care la loc de cinste se află antioxidanții și vitamina C. În aceste condiții, consumul de piersici elimină efectele radicalilor liberi și susține sistemul imunitar.
Recomandate în diabetul corelat cu obezitatea
Pe lângă faptul că sunt un aliment care menține sațietatea aducând organismului foarte puține calorii, piersicile sunt și un remediu natural împotriva multor probleme de sănătate. Astfel, consumul de piersici este creditat cu efect benefic asupra stresului și anxietății. De asemenea, aceste fructe susțin orice cură de slăbire, sunt recomandate în diabet, în special în cazul celui corelat cu obezitatea și, prin substanțele hrănitoare pe care le conțin, vitaminizează, protejează și echilibează numeroase procese care se derulează la nivelul organismului. „Compuşii fenolici prezenţi în aceste fructe au proprietăţi antiobezitate, antiinflamatoare şi antidiabetice în diferite linii de celule”, punctează specialistul Luis Cisneros-Zevallos, care a realizat un studiu pentru Societatea Americană de Chimie din Philadelphia.
Reduc oxidarea colesterolului „rău”
Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, piersicile pot ajuta la înlăturarea paraziților intestinali, calmează durerile de stomac și ajută la curăţarea rinichilor şi a vezicii urinare. De altfel, specialiștii recomandă consumul de piersici persoanelor care suferă de gută, întrucât aceste fructe au efect diuretic. În același timp, piersicile detoxifică sistemul digestiv și pot reduce oxidarea colesterolului „rău”, LDL, care este asociat cu boala cardiovasculară. Studiind ansamblul efectelor benefice ale consumului de piersici, experții concluzionează că aceste fructe pot sta la baza combaterii sindromului metabolic.
Piept de raţă cu piersici
Ingrediente: 2 bucăţi de piept de raţă, 4 piersici mari, 80 g unt, vin alb, sare, piper, puţină smântână.
Mod de preparare: tăiați partea cu grăsime a pieptului de raţă în pătrăţele, opăriți două minute piersicile în apă clocotită, apoi lăsați apa rece să curgă peste ele. Scoateți pieliţa fructelor și tăiați-le în sferturi. Încălziți 20 g unt în tigaie şi puneți pieptul de raţă cu partea cu pielea în jos. Lăsați cinci minute la foc mare, scurgeți grăsimea, mai frigeți cinci minute pe flacără medie, pe fiecare parte. Sărați și piperați, apoi scoateți carnea și tăiați-o felii. Puneți 20 g unt în tigaie, adăugați bucăţile de piersici şi lăsați-le cinci minute, întorcându-le pe ambele părţi, după care se scot pe platoul de servire, lângă carne. Puneți vin peste restul din tigaie şi reduceți sosul. La final, turnați puţină smântână, luați vasul de pe foc şi adăugați restul de unt.