de Camelia Onciu
Prin conținutul ridicat de licopen, roșiile au virtuți anticancer, evidențiate de mai multe studii științifice. Cercetătorii britanici susțin că mâncând două roșii pe zi, riscul de cancer de prostată scade cu 20%. Un alt studiu, realizat de cercetători de la Harvard Medical School, a arătat, că un consum frecvent de roșii și produse pe bază de roșii (cum ar fi sosul de tomate), care sunt bogate în licopen, este asociat cu un risc redus de cancer de prostată. Alte lucrări științifice au arătat că licopenul din roșii reduce și riscul de cancer la stomac și la plămâni.
Bulionul, mai sănătos
Nutriționiștii atrag atenția că, pentru a beneficia de proprietățile anticancer ale roșiilor, acestea ar trebui gătite. Atunci când roșiile sunt crude, licopenul rămâne prins în celulele vegetale, ai căror pereți sunt duri. Dar nu sunt necesare decât 30 de minute de preparare pentru ca acest puternic antioxidant din familia carotenului să fie eliberat din celule, să se transforme într-o moleculă activă și să fie asimilat în corp. Pasta de roșii conține de 16 ori mai mult licopen decât roșiile proaspete consumate în salate. Roșiile fierte sau sosurile conservate conțin o cantitate considerabilă din acest antioxidant. Pe de altă parte, nu aceleași beneficii le avem și de la ketchup, care e plin de zahăr.
Cu ulei de măsline, cea mai bună combinație posibilă
Nu ezitați să mâncați roșii. Mai ales în combinație cu ulei de măsline, pilon al dietei mediteraneene, care conține mulți antioxidanți și ajută la reglarea colesterolului. Pe lângă numeroasele sale virtuți, această grăsime vegetală facilitează trecerea licopenului în organism. Utilizați ulei de măsline extravirgin, care nu a fost supus niciunui tratament termic sau chimic.