de Călin Popa şi Florica Pintea
Legumă din familia cruciferelor, Kai Lan a cucerit lumea gastronomiei internaționale, pe de o parte, iar pe de altă parte a demonstrat calități terapeutice și de menținere a stării de sănătate care au poziționat-o în fruntea listei alimentare a persoanelor care vor să adopte un stil de viață sănătos.
Scade nivelul inflamațiilor din corp
Kai Lan este des întâlnită în China, unde se consumă friptă, apoi amestecată cu vin și ghimbir, pentru a acompania carnea de pui. Pe lângă gustul foarte special, aromat, ușor amărui și parfumat, al acestei legume, Kai Lan se remarcă printr-o serie de nutrienți de mare importanță pentru metabolism. Astfel, leguma este un cocteil benefic de calciu, zeaxantină, luteină, vitamine, precum și betacaroten. Ca urmare, consumul de Kai Lan reduce nivelul inflamațiilor din corp și asigură o acțiune antioxidantă care combate efectele radicalilor liberi. Potrivit literaturii de specialitate, în urma cercetărilor asupra acestei legume a fost pusă în evidență capacitatea Kai Lan de a preveni formarea cheagurilor de sânge, grație prezenței vitaminei K.
Conţine vitamina A, dar mai ales nepreţuita Omega 3
Prin aportul de vitamina C, în cantitate mai mare decât cea care se găsește în portocale, Kai Lan susține sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai bine cu agresiunile asupra organismului. În plus, această legumă de excepție aduce în corp o cantitate apreciabilă de vitamina A, mai multă decât se poate găsi în orice altă legumă, ceea ce se traduce la nivelul organismului prin menținerea acuității vederii și prevenirea instalării afecțiunilor degenerative. Iar prin cantitatea de Omega 3 pe care o conține, Kai Lan susține sănătatea sistemului nervos. De asemenea, consumul acestei legume are efect asupra anemiei, prin intermediul zincului, și curăță sistemul digestiv cu ajutorul fibrelor, care, în plus, mențin sațietatea și echilibrul nivelului de colesterol.
Kai Lan și-a dobândit renumele de aliat contra cancerului, grație proprietăților antioxidante