de Sorin Dumitrescu şi Daniel Şuta
Lemn-dulce sau răculeț (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee, perenă, comună în sudul Europei și în Orient, ale cărei rădăcini cu gust dulce-amar constituie una dintre cele mai vechi mirodenii, utilizată pentru aromatizarea dulciurilor și a băuturilor, dar are şi proprietăţi benefice organismului.
Inhibă replicarea virusului și împiedică pătrunderea acestuia în celule
În scopuri medicinale se recoltează părțile subterane, rizoamele și rădăcinile (Radix Echinatae), din luna martie până la începutul lui mai, înainte de înflorire și toamna după căderea frunzelor, dar numai de la specii care au depășit trei-patru ani. Are în componență glicirizină, acid glabric, rezine, lipide, amidon, asparagină, zaharuri, albumină, vitamina B și săruri minerale. Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că această plantă poate lupta cu eficiență cu noul virus care a întors viața întregii planete de la normal, COVID-19. Au publicat o analiză în 2020 în jurnalul academic „Pharmacology & Therapeutics” prin care sugerează că extractul de lemn-dulce trebuie evaluat ca un tratament pentru infecția cu COVID-19. Acțiunea sa antivirală a fost demonstrată în studii anterioare, inclusiv împotriva virusului SARS. Acționează prin două mecanisme distincte: inhibă replicarea virusului și împiedică pătrunderea virusului în celule. Glicirizina sau acidul glicirizic este substanța activă (o saponină triterpenoidă) izolată din rădăcina de lemn-dulce, ea fiind cea care are atât de mare importanță în combatarea acestui virus.
Sunt folosite preparate pe bază de glicirizină
Într-un experiment din 2003 pe celule Vero, acidul glicirizic a inhibat replicarea a două coronavirusuri asociate cu SARS și penetrarea lor în celule. Preparatele medicinale pe bază de glicirizină sunt folosite de mulți ani în China, Coreea împotriva infecțiile aparatului respirator superior, inclusiv în pneumonie. Un studiu clinic efectuat în 2002 pe militari japonezi cu infecții respiratorii superioare a arătat că tratamentul cu glicirizină a scurtat durata de spitalizare, a redus febra și costurile terapiei, comparativ cu grupul de control. Datorită faptului că reduce acumularea de trombocite pulmonare și inhibă citokinele proinflamatorii, glicirizina ar putea fi utilă și în sindromul de detresă respiratorie acută. Un alt studiu a arătat că acidul glicirizic are capacitatea de a se lega de un receptor al virusului SARS-CoV-2 și de a împiedica circulația virusului din celule infectate în celule noi. Într-o informare cu caracter strict profesional al unui spital din regiunea Lyon, un pacient cu o infecție COVID-19 severă s-a recuperat în urma unui tratament cu acidul glicirizic din extractul de lemn-dulce.
Suprimă activitatea și progresia bolii mai ales la pacienții cu hepatita B și C
Lemn-dulce nu este însă eficient numai în combatarea acestui tip de virus, el având rezultate remarcabile și în tratarea afecțiunilor hepatice. Japonezii folosesc această plantă de peste 40 de ani în bolile de ficat. Tratamentul intravenos cu acid glicirizic s-a dovedit eficient și în mai multe forme de hepatită. Este considerat un medicament util și bine tolerat în hepatita cronică C. Are, de asemenea, efecte protectoare împotriva hepatitelor virale, leziunilor hepatice cauzate de medicamente sau alte chimicale, ficatului gras nonalcoolic, hepatitei autoimune și carcinomului hepatocelular. Glicirizina inhibă citokinele inflamatorii în ficat, suprimă activitatea și progresia bolii la pacienții cu hepatita B și C. Acidul glicirizic este folosit și în inflamațiile pielii, precum psoriazisul eritrodermic sau dermatita atopică. Este studiat și în alte boli, precum Parkinson, depresie, cancerul pancreatic. Efectele antivirale ale acidului glicirizic au fost raportate de numeroase studii de-a lungul a trei decenii. 15 studii au demonstrat activitatea anti-HIV a acestui medicament. A fost testat pe pacienții cu SIDA. La doze de 400-1.600 mg/zi administrare intravenos, antigenul viral nu a mai putut fi detectat.