de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
În anotimpul călduros sau în cel friguros, incontinența urinară nu vă dă uneori pace. Cum țineți afecțiunea deoparte? Folosind cele mai utile remedii oferite de natură.
Câte forme are afecțiunea
Potrivit oamenilor de știință, incontinența urinară se prezintă în mai multe forme. Incontinența de efort sau de stres apare ca urmare a ridicării unor obiecte grele, dar poate fi declanșată și de râs, strănut sau tuse puternică. Cât privește incontinenţa imperioasă sau de urgenţă, în acest caz, persoana simte nevoia acută de a urina. Există și incontinenţa prin prea-plin, care se caracterizează prin pierderea continuă a unor mici cantităţi de urină. Vă mai puteți confrunta și cu incontinenţa neurogenă sau de reflex, o formă mai rară a bolii, care reprezintă incapacitatea suferindului de a-şi controla vezica. Nu în ultimul rând, puteți suferi de enurezis nocturn sau binecunoscuta urinare în pat, în timpul somnului.
Infuzia de fenicul ajută la golirea vezicii urinare
Fitoterapeuții spun că unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva incontinenței urinare sunt semințele de dovleac. Cu cât veți consuma mai multe, cu atât vă veți întări mai repede vezica urinară. Mai mult, studiile au arătat că administrarea unui extract din seminţe de dovleac ridică nivelul testosteronului și reface tonusul musculaturii pelvine şi al pereţilor vezicii urinare. Pentru a vă goli complet vezica urinară, e utilă infuzia de fenicul, o plantă cu excelente proprietăți diuretice. Preparatul se obține din două lingurițe cu semințe de fenicul care se pun în 300 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat cinci minute și strecurați. Consumați licoarea după ce s-a răcit. Se administrează o cană zilnic.
Frunzele de zmeură fortifică muşchii
Pentru a învinge incontinența urinară, vă sunt de ajutor și băile cu usturoi. Pisați o căpățână de usturoi și puneți la fiert într-un litru de apă, împreună cu o mână cu flori albe de păducel. Turnați în apa din cadă și faceți băi de șezut, cel puțin odată pe zi. La rândul său, infuzia din frunze de zmeură fortifică mușchii din jurul vezicii urinare. Puneți la fiert 300 ml apă și când dă în clocot, adăugați o linguriță cu frunze de zmeură. Lăsați la infuzat cinci minute, strecurați și consumați odată pe zi. Un alt remediu natural eficient în incontinența urinară sunt frunzele de strugurele ursului. Puneți la fiert un litru de apă și când începe să dea în clocot adăugați o lingură cu frunze de strugurele ursului. Consumați din acest preparat o cană la trei ore. Nu depășiți patru căni pe zi.
Roșiile sunt fructe foarte acide, drept pentru care pot avea un efect negativ asupra sănătății vezicii și a tractului urinar. Ele conțin multă apă și prezintă un efect diuretic puternic
Renunţaţi la cafea şi alcool pentru că stimulează diureza
Specialiștii vă recomandă ca în caz de incontinență urinară să optați pentru o alimentație cât mai puțin acidă. Reduceţi drastic dulciurile, evitaţi produsele din făină albă, alcoolul, cafeaua şi apa minerală carbogazoasă. În incontinență urinară, e foarte important să vă hidrați corespunzător. Dacă veți avea un aport scăzut de lichide, urina devine prea concentrată şi se îngroaşă, iar vezica va fi iritată suplimentar. Beţi zilnic ceaiuri de plante, sucuri de fructe diluate sau apă plată. Renunţaţi la cafea, la băuturile puternic acidulate şi la ceaiul negru. Atenție! Cofeina şi alcoolul stimulează diureza.