de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Ați fost vreodată să vă faceți un test de sânge și când acul v-a fost introdus în vene, acesta a curs greu? Dacă ați trecut prin acest lucru, atunci aveți sângele gros și coagulat. Cu cât vâscozitatea sângelui este mai mare, cu atât pot apărea ulcere, gangrene sau trofice, urmate de amputarea membrelor, tul- burări ale creierului, atac de cord.
Atenţie la amorţeală şi furnicături!
Cei cu sângele îngroșat au în dese cazuri tensiunea arterială crescută și constant sunt obosiți și somnoroși. De asemenea, sunt prezente dificultățile de respirație, vederea încețoșată, amețeala, durerile de cap, mâinile, picioarele, nasul și urechile sunt reci și apare o senzație de amorțeală și furnicături. În plus, rănile și vânătăile se vindecă lent, iar gura este uscată. Totodată, vă puteți confrunta cu tulburări digestive, piele uscată și mâncărimi la nivelul pielii, dar și pierderea părului. Potrivit oamenilor de știință, printre motivele care stau la baza îngroșării sângelui se numără consumul insuficient de lichide, afecțiunile renale, diabetul, febra, pancreatita, bolile hepatice. Puteți avea sânge îngroșat și ca urmare a unor vărsături cauzate de intoxicații severe, diaree persistentă, pielonefrită cronică. Boala este frecventă mai ales la persoanele care locuiesc într-o regiune cu temperaturi ridicate.
Beţi apă alcalină
Oamenii de știință susțin că primul pas în subțirea sângelui constă în modificarea dietei. În acest sens, se recomandă să optați pentru alimente care au rolul de a subția sângele și vă puteți bucura de aceleași beneficii ca ale medicamentelor, doar că fără reacții adverse. Cele mai bune alimente sunt cele vegetale, care formează un mediu alcalin. Mai mult, studiile arată că odată ce veți opta pentru alimentele alcaline veți ține și cancerul deoparte. Asta pentru că mediul acid ajută celulele să crească. Fructele recomandate pentru subțierea sângelui sunt mere, pepene roşu și pepene galben, citrice, în special lămâie și grepfrut, apa de cocos, afine, căpșuni, roșii. În categoria legumelor care îi vin de hac sângelui îngroșat se înscriu ardeiul, țelina apio, castraveții, salata, ridichile, dovleceii, sfecla roșie. În plus, obișnuiți-vă să beți și apă alcalină. Atenție! Aceasta trebuie însă consumată doar pe o perioadă scurtă. Lichide hidratante bune rămân sucurile naturale proaspăt preparate, întrucât și acestea alcalinizează. Consumați apă pe parcursul întregii zile, pentru ca sistemul cardiovascular să fie sănătos.
Usturoiul crud previne apariţia trombozei
Excepțional în lupta cu sângele îngroșat este și usturoiul crud. Acesta reușește să scadă semnificativ nivelul de colesterol din sânge, dar și pe cel al trigliceridelor și previne apariția bolilor de inimă, precum și formarea cheagurilor de sânge. În plus, usturoiul crud are efecte antioxidante semnificative și protejează vasele de sânge, dar și inima de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Tot studiile au demonstrat că usturoiul crud previne apariția trombozei. Pe de altă parte, turmericul previne coagularea sângelui, acționând asupra trombocitelor. În acest sens, adăugați zilnic turmeric proaspăt măcinat sau uscat în apă, ceai, salate sau alte preparate. Specialiștii spun că odată ce veți începe să luați turmeric zilnic, este cea mai bună alternativă naturală.
Ghimbirul are proprietăți anticoagulante
La rândul său, ghimbirul este cu adevărat de ajutor în subțierea sângelui. S-au făcut numeroase studii care au arătat efectul pozitiv al consumului de ghimbir asupra lipirii trombocitelor, făcându-l astfel util în subțierea sângelui. Acest lucru are loc, întrucât ghimbirul conține un acid natural denumit salicilat, care este un compus antiinflamator și anticoagulant. Adăugați ghimbir în ceaiuri, supe și orice alte mâncăruri zilnic. Atenție! Un efect secundar destul de periculos al ghimbirului consumat în exces pentru subțierea sângelui este ulcerul gastric.
Boiaua de ardei, diluantul natural
Un condiment excelent considerat diluantul natural al sângelui este boiaua de ardei iute. De altfel, se spune că boiaua acționează cel mai rapid. La facilitarea circulației sangvine, este cu totul specială boiaua de ardei iute Cayanne, care reușește să îndepărteze formarea cheagurilor de sânge. Se recomandă să adăugați boia de ardei iute sau boia în ceai sau în preparatele culinare. Aveți grijă că aceasta este foarte puternică, motiv pentru care nu este indicată celor cu probleme cardiace. Ananasul conține o enzimă numită bromelaină care este, de asemenea, un diluant al sângelui, întrucât reduce aderența excesivă a trombocitelor din sânge. Efectele sunt sporite dacă veți combina ananasul cu turmeric și ghimbir.
Alergaţi desculţi!
Vitamina B3, cunoscută și ca niacină, a fost utilizată în trecut ca supliment alimentar natural pentru subțierea sângelui, pentru reducerea colesterolului rău și la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Dacă veți lua vitamina B3, începeți cu o cantitate mică, de aproximativ 50 mg. Luată în exces, aceasta duce la înroșirea pielii. Tot pentru subțierea sângelui vă este utilă și vitamina E, care întărește arterele și previne și coagularea sângelui. Un remediu excepțional în subțirea sângelui este împământarea. Când mergeți desculți prin iarbă sau prin apă, contactul piciorului cu pământul absoarbe milioane de electroni cu efect de detoxifiere. În plus, împământarea are efect alcalinizant asupra corpului, subțiind sângele. Dar această terapie reduce și vâscozitatea sângelui, aceasta fiind una dintre cauzele principale ale insomniei, oboselii cronice, cheagurilor de sânge, diabetului sau a altor afecțiuni.
Efectele secundare ale medicamentelor pentru subţiere
Majoritatea persoanelor cu sânge îngroșat apelează imediat la medicamente pentru subțierea acestuia. Medicii avertizează, întrucât acestea pot avea efecte secundare grave asupra organismului. Astfel, apar sângerări profunde în cazul unor răni minore, sau sângerări ale stomacului sau ale intestinelor. Pe de altă parte, se pot instala sângerări în ochi, ulcer de stomac sau peptic. Vă puteți trezi și cu vânătăi ușoare, sânge în urină, reacții alergice sau sângerări anormale.