de Anda Postolache
Pentru afecţiuni precum hipertensiunea arterială, tahicardie, palpitaţii şi extrasistole este de folos consumarea unui ceai din frunze de mesteacăn, frunze de vâsc, flori de lavandă, de talpa-gâştei şi de păducel, obţinut prin macerarea la rece. Macerat la rece tămăduitor
Plantele enumerate vor avea ca efect permeabilitatea vasculară, vasodilatarea coronariană şi periferică, acţiunea brahicardică şi hipotensivă atât imediat, cât şi pe termen lung. De asemenea, substanţele din lavandă sunt neurosedative, ceea ce va duce la calmare şi la dispariţia sentimentului de panică pe care îl are cel mai adesea un bolnav cardiovascular.
Binefăcătorul ceai îl puteţi obţine astfel: se amestecă două linguriţe cu frunze de mesteacăn, o linguriţă cu păducel, o linguriţă cu vâsc, o linguriţă cu lavandă, o linguriţă cu talpa-gâştei. Jumătate din această cantitate se introduce în 250 ml apă la temperatura camerei, se lasă opt ore la macerat.
Cură de opt zile
Ceaiul se bea în trei reprize pe parcursul unei zilei, una pe nemâncate, a doua la două ore de la masa principală, a treia înainte de culcare. Din cealaltă jumătate de amestec se prepară maceratul pentru altă zi de tratament. După opt zile se va controla tensiunea arterială şi se continua sau nu, în funcţie de valorile acesteia. Este bine ca pacientul să se prezinte la medic şi înainte, şi după cura aceasta.