Main menu

header

805 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Fie că apar în spate, în zona coastelor (nevralgia intercostală), fie în zona toracelui, a încheieturilor, de-a lungul oaselor sau se instalează la nivelul ochilor, junghiurile sunt extrem de dureroase. Pătrunzătoare și de scurtă durată, acestea vă pot transforma viața în chin, dacă nu veți găsi remediul care să le oprească. Iată cele mai bune leacuri naturale care le vin de hac junghiurilor.

Pot să apară ca urmare a unor simple răceli sau sensibilități la frig

Oamenii de știință susțin că junghiurile pot să apară ca urmare a unor simple răceli sau sensibilități la frig, dar au la bază și probleme mult mai serioase. O cauză ascunsă ar putea fi pneumotorax, adică perforarea plămânului, de cele mai multe ori din cauza unei coaste. În aceste condiții, aerul poate ieși prin acea fisură și consecința este insuficiența pulmonară. De asemenea, junghiurile se pot instala ca urmare a unui abces pulmonar, adică o infecție la nivelul plămânului, pneumonie, spondiloză cervicală, un cheag de sânge format la nivelul plămânului sau infarct miocardic. Totodată, printre cauzele serioase ale junghiurilor la nivelul oaselor se numără reumatismul, iar pentru junghiurile oculare, glaucomul. Când vă confruntați cu asemenea probleme, primul lucru care trebuie făcut este să apelați la ajutorul analgezicelor și antiinflamatoarelor.

Consumați ceai de păducel în timpul crizei

Un ajutor prețios este și acupunctura, care dă rezultate excepționale mai ales în cazul nevralgiilor provocate de sensibilitate la frig sau la curent. În timpul crizei, va face adevărate minuni infuzia de păducel, obținută dintr-o linguriță cu plantă la 250 ml apă fiartă. Se consumă o linguriță la 40 de minute. Eficientă este și infuzia de salvie sau cea de brad sau de molid. Infuzia de salvie se obține dintr-o linguriță cu frunze la 250 ml apă clocotită. Se prepară dimineața, cantitatea consumându-se pe parcursul zilei. Se ia o înghițitură la 45-60 de minute, timp îndelungat. Dacă utilizați infuzia de brad sau de molid, mărunțiți cinci linguri cu cetină și adăugați o jumătate de litru de apă rece. Se fierbe, la foc mic, 15 minute, apoi se lasă vasul acoperit timp de 12 ore. Se strecoară, iar cantitatea rezultată se bea cu înghițituri rare, din oră în oră, pe parcursul unei zile. Se recomandă cure de șapte zile pe lună. Înainte de mesele principale puteți administra 50 de picături de extract din muguri de arțar, dizolvate în 100 ml apă. Preparatul se consumă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Puneți comprese cu spirt și piper măcinat

Utile sunt și compresele calde cu infuzie de frunze de frasin, obținute din 50 g frunze mărunțite la un litru de apă. Puteți folosi și comprese calde cu infuzie de sulfină, obținute din 300 g flori de sulfină la un litru de apă. Tot pentru junghiul intercostal aplicați pe zona dureroasă o compresă bine îmbibată cu spirt și presărată cu piper măcinat. Se stă în jur de două ore la căldură. Totodată, când junghiul intercostal apare, reduceți intensitatea efortului fizic. Respiraţi profund şi controlat din abdomen, pentru a umple plămânii cu aer la întreaga lor capacitate. Este vorba despre acea respirație abdominală. În acelaşi timp, apăsaţi cu mâna locul dureros, micşorând presiunea pe durata expiraţiei. Dacă nici așa problema nu se rezolvă, puneți mâinile în șolduri și înclinaţi trunchiul în lateral, tot mai mult pe fiecare expiraţie. Ca tratament complementar se poate recurge și la fizioterapie.

Apelaţi la unguentul cu venin de albine

În cazul junghiului de-a lungul oaselor, se folosește reflexoterapia, dar și masajul cu unguent cu venin de albine. Aplicațiile se fac seara, o zi da, una nu. Totodată, administrați o linguriță cu lăptișor de matcă dimineața și seara, în perioadele reci. Puteți opta și pentru infuzia de frasin, frunze și flori. Aceasta se obține dintr-o linguriță cu plantă la 300 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, se împarte în trei porții și se consumă câte una după mesele principale. În perioada în care durerea se face simțită, optați pentru urzica albă. Faceți un decoct din două lingurițe cu flori de urzică la 300 ml apă. Se fierbe un minut. Se strecoară și se consumă două căni pe zi, dimineața și seara. Tot în perioada dureroasă, consumați decoct de salcie. Se pun două lingurițe cu scoarță mărunțită în 300 ml apă. Se fierbe câteva minute. Ce rămâne se împarte în trei doze și se ia câte una după mesele principale. Puneți la fiert într-un litru de apă 150 g scoarță. Se lasă pe foc o jumătate de oră. Preparatul se strecoară și se adaugă în apa de baie. Aceasta durează zece minute, maximum 15 minute. Cura se face pe o perioadă de 21 de zile și se repetă o dată la trei luni. Neplăcutele junghiuri pot fi vindecate și cu ajutorul cataplasmelor cu hrean. Se rade o rădăcină de mărime potrivită. Se învelește în tifon sau în pânză de bumbac, se aplică pe locul dureros și se păstrează o jumătate de oră. Tratamentul se face seara, înainte de culcare. Preparatul este eficient și dacă aveți sinuzită. În acest caz, trebuie să amestecați hreanul și cu două lingurițe cu oțet. Puneți pe frunte și lăsați să acționeze. Ca și tratament homeopat se recomandă Antimonium crudum, Ruta, Chelidonium și Rhus toxicodendron. Pentru a evita apariția unui junghi intercostal, medicii le transmit oamenilor să evite sedentarismul și să fie activi din punct de vedere fizic pe cât de mult posibil.

Tot împotriva junghiurilor la ochi se iau 20 de picături de tinctură de silur de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 21 de zile pe lună

Spălături la ochi cu infuzie de pătlagină

805 8 2Dacă suferiți de junghiuri la ochi, vă scapă de dureri acupunctura, reflexoterapia, masajul facial, dar și aplicațiile cu lumină polarizată. De asemenea, puteți folosi comprese cu albăs- trele. Se face o infuzie dintr-o linguriță cu flori uscate la 300 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară, iar după răcire se aplică pe ochi, sub formă de comprese sau cataplasme. Optați pentru spălături locale cu infuzie de pătlagină, obținută din două linguri cu plantă uscată la 300 ml apă clocotită. Se infuzează zece minute și se strecoară. Remediul se poate folosi pe o perioadă îndelungată. Schinduful este excelent pentru junghiurile la ochi. Se folosește o linguriță cu pulbere de fructe, la 250 ml apă. Se fierbe, la foc domol, câteva minute. Se lasă să se răcească și se aplică comprese calde pe ochi.