de Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu
Piciorul-caprei sau iarba-caprei este o plantă pe care bunicii bunicilor noştri o foloseau în alimentaţie. În timp, i-au descoperit proprietăţile curative şi au început să o utilizeze şi în tratamentul gutei. Ce nu ştiau ei este faptul că această buruiană s-a dovedit a fi extrem de utilă în combaterea unor afecţiuni grave, cum ar fi infecţiile urinare sau bolile oaselor şi ale articulaţiilor.
Dezvoltă şi întăreşte oasele
Piciorul-caprei este, deseori, asemănat cu morcovul, datorită mirosului, dar şi al compoziţiei. Ambele au un conţinut ridicat de betacaroten, vitamina C, proteine şi carbohidraţi. În plus, buruiana este bogată în uleiuri esenţiale şi substanţe utile în dezvoltarea şi întărirea sistemului osos. De aceea, mulţi specialişti recomandă folosirea acesteia inclusiv în alimentaţia copiilor aflaţi în plină creştere. Se pot face infuzii şi compresare cu ceai. Se prepară din o linguriţă cu frunze mărunţite, adăugate la 500 ml apă, lăsate pe foc până la primul clocot. Se ţine acoperit 20 de minute şi, după ce s-a răcit, se consumă îndulcit cu miere. Ca uz extern, se pun comprese cu infuzie pe zonele dureroase, plăgi deschise sau dureri de oase şi articulaţii. Tot pentru calmare, se poate folosi planta crudă, bătută până îşi lasă suc propriu. Apoi se ia şi se aplică pe zona cu probleme. Are şi efect antiinflamator şi antiseptic. De asemenea, împachetările cu buruiana crudă luptă cu reumatismul.
Tratează problemele cutanate
Sucul din piciorul-caprei curăţă stomacul, ajută în caz de gastrită sau ulcer, eliminând aciditatea. Se prepară din trei rădăcini tinere, cât să vă ajungă pentru un pahar de 300 ml, pe care le zobiţi într-un storcător. Sucul obţinut se bea pe stomacul gol, dimineaţa. Repetaţi procedeul timp de 14 zile. Dacă nu vă place gustul, puteţi pune o linguriţă cu miere. Consumul regulat normalizează metabolismul, reglează conţinutul de sare din organism şi creşte funcția de detoxifiere a ficatului. Folosit ca uz extern, sucul din picio- rul-caprei tratează veziculele, rănile, şi erupţiile cutanate. O altă variantă la fel de eficientă este decoctul din trei linguriţe cu plantă, la două ceşti cu apă date în clocot. Se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se consumă câte o ceaşcă, înainte de mese, şapte zile. Piciorul-caprei se găseşte şi sub formă de capsule, un tratament rapid şi eficient pentru adolescenţii care se confruntă cu stări depresive, nevroze, insomnii, specifice vârstei. De obicei, se administrează primăvara, câte o pastilă pe zi, seara, cu o oră înainte de culcare.
Graţie conținutului ridicat de fier, buruiana piciorul-caprei este un remediu bun contra anemiei, atât la copii, cât şi la bătrâni
Seminţele sunt bogate în calciu, fosfor, vitamina A, potasiu şi magneziu
Încă din Antichitate, frunzele de piciorul-caprei se foloseau în alimentaţie. Erau preferate în stare crudă, ciorbe sau, mai nou, în salate. Asemenea spanacului, ulterior, au început să fie consumate şi în plăcinte, omlete sau umplutură pentru rulade. În zona rurală din Bucovina se fac plăcinte din piciorul-caprei. Fiecare plantă produce mii de semințe micuțe, negre, asemănătoare cu cele de mac, care se pot consuma, fiind bogate în vitamina A, calciu, fosfor, potasiu şi magneziu. Pot fi folosite la prăjituri şi la smoothie-uri. În India, sunt preparate cu lapte, un fel de terci, iar în anumite regiuni se pun la fermentat pentru pregătirea lichiorului.