Main menu

header

805 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Mâinile reprezintă, fără îndoială, componenta cea mai solicitată a corpului uman. Acestea intră în contact direct cu diverse suprafețe și medii, iar consecința acestui fapt este că pielea care le acoperă se usucă și se înăsprește. Cum puteți avea mâini catifelate, aflați de la fitoterapeutul Mihaela Iliescu (medalion).

„Produsele de curățenie, săpunul, carențele de vitamine sunt printre factorii favorizanți”

- Odată cu venirea anotimpului rece doamnele și domnișoarele caută cele mai bune soluții pentru a scăpa de mâinile uscate și crăpate. Ce cauzează apariția acestei probleme?

- Pielea crăpată apare atunci când bariera acesteia este compromisă. Pielea este protejată la suprafață de un strat hidrolipidic (constând în apă și substanțe grase - sebum) care are rol protector împotriva agresiunilor externe. Dezechilibrele pot fi de ordin genetic. Pe de altă parte, uscăciunea cutanată și pielea crăpată pot să apară și din cauza unor factori climatici, a diferitelor patologii ale pielii sau unele generale, ori ca urmare a unui tratament medicamentos. De cele mai multe ori, pielea crăpată poate reprezenta un simptom al pielii uscate, dar cauzele sunt diverse. Pielea uscată poate fi cauzată în primul rând de vremea rece, dar și de temperatura și umiditatea scăzute. De asemenea, temperatura crescută din locuință duce la scăderea umidității. Produsele de curățenie și săpunul pot conține substanțe chimice care irită pielea și duc la uscarea ei. Nu în ultimul rând, apa fierbinte reduce umiditatea pielii și duce la uscarea ei.

- Şi bărbații se pot confrunta cu o asemenea problemă?

- Sigur. Și mă refer în special la domnii de peste 50 de ani. De altfel, pielea uscată (xeroza) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme în rândul persoanelor în vârstă. O altă cauză a apariției afecțiunii sunt carențele de calciu, vitamine și colagen. În plus, colagenoza este o boală autoimună care se manifestă la nivelul mâinilor prin umflarea degetelor și albirea la nivelul buricelor, după expunerea la temperaturi joase, dar și prin apariția iritației cutanate.

„Ovăzul acționează ca un agent natural de curățare și exfoliere, îndepărtând impuritățile”

805 6 3- Care ar fi cele mai bune soluții împotriva mâinilor uscate?

- Datorită antioxidanților și acizilor grași esențiali din componența sa, uleiul de măsline este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru mâinile uscate. Încălziți puțin ulei de măsline și masați mâinile uscate, timp de zece minute. Aplicaţi acest tratament de două ori pe zi. De asemenea, puteți să preparați un exfoliant natural cu ulei de măsline și zahăr, care vă va ajuta să îndepărtați celulele moarte ale pielii. Ovăzul acționează ca un agent natural de curățare și exfoliere, îndepărtând impuritățile de pe mâini și prevenind uscarea pielii. Mai mult, ovăzul conține proteine ce previn pierderea umezelii și care mențin pielea bine hidratată. Preparați o pastă, dintr-o lingură cu fulgi de ovăz pisați și o lingură cu miere. Aplicați, lăsați să acționeze pentru zece minute, apoi clătiți cu apă caldă.

„Faceţi masaj cu ulei de cocos sau de măsline”

805 6 4- Recomandaţi şi utilizarea unor uleiuri?

- Da. Uleiul de nucă de cocos conține acizi grași, dar și antioxidanți. Aplicați puțin ulei de nucă de cocos pe mâini înainte de culcare și masați pentru cinci minute. Pentru cele mai bune rezultate posibile, puneți o pereche de mănuși înainte să adormiți și lăsați uleiul de nucă de cocos să acționeze peste noapte. Foarte bună împotriva mâinilor uscate este și aloe vera, care are efect regenerator. Extrageți gelul dintr-o frunză de aloe vera și amestecați-l cu câteva picături de ulei esențial de măceșe. Aplicați compoziţia obținută pe mâini, cu mișcări blânde de masaj. Lăsați să acționeze câteva minute, astfel încât nutrienții săi să pătrundă adânc în piele. Pe lângă efectul său hidratant, aceasta conține un compus activ numit acid lactic, care acționează ca un agent de curățare și exfoliere natural, putând îndepărta celulele moarte ale pielii. În plus, puteți masa mâinile cu o lingură cu iaurt natural pentru cinci minute. Folosiți mișcări circulare blânde.

- Persoanele cu mâini crăpate și uscate trebuie să-și modifice și alimentația?

- Alimentaţia joacă un rol important în ceea ce privește aspectul pielii. Pentru a preveni uscarea și crăparea acesteia, este important să fie consumate fructe și legume din belșug, să ne hidratăm corect și să evităm alcoolul, cafeina și fumatul. Bogat în Omega 3, uleiul din semințe de in îngrijește și hidratează pielea, dar și părul și unghiile. Se recomandă să fie consumat simplu sau amestecat în mâncare. Atenție! Acest tip de ulei nu se încălzește. O linguriță cu drojdie de bere pe zi, amestecată cu suc sau cu iaurt, este unul dintre cele mai bune suplimente împotriva pielii uscate. Conținând acizi grași și vitamina A, untul este un aliment excelent, dacă aveți nevoie să vă hrăniți pielea.

Preparaţi o cremă din suc de castraveţi şi glicerină şi masaţi mâinile în fiecare seară. Va hidrata corespunzător pielea

„Optaţi pentru suplimente cu luteină, Omega 3 şi vitamina E“

805 6 2- Cum prevenim pielea uscată? Există măsuri profilactice?

- Pentru a preveni uscarea pielii este indicat să fie folosite în mod regulat creme hidratante, ce urmează să fie aplicate imediat după baie. Suplimentele naturale pot contribui la menținerea pielii sănătoase și previn uscarea acesteia. Pe lângă suplimentele pe bază de Omega 3, mai pot fi de ajutor și cele pe bază de vitamina E, vitamina D, zinc sau luteină. De altfel, există studii care au evidențiat faptul că suplimentele cu luteină susțin creșterea nivelului de hidratare a pielii. Luteina poate fi găsită însă și în verdețuri, precum spanacul și varza kale. Se poate preveni apariția pielii uscate şi prin evitarea folosirii excesive a aerului condiționat și a loțiunilor de corp ce conțin alcool, prin utilizarea unei ape călduțe când se face baie, nu fierbinte. În sezonul rece este indicat să ne protejăm mâinile și fața de frig, să nu ne expunem perioade lungi la temperaturi scăzute și să ne hidratăm corespunzător.

Lăsați mâinile să se înmoaie, timp de câteva minute, într-un recipient în care ați turnat apă şi oţet de mere. Nu ștergeți. Oţetul de mere ajută la calmarea mâinilor crăpate şi uscate