Main menu

header

806 8 2de Camelia Onciu

Băutorii de ceai pot avea o structură a creierului mai bună decât cei care nu au acest obicei, arată un nou studiu. Pe lângă alte efecte pozitive, această băutură caldă, dacă e consumată cu regularitate, duce la o mai mare conectivitate funcțională și structurală la nivelul creierului.

Creierul devine mai eficient

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi cu cofeină din întreaga lume. Un studiu realizat la Universitatea Națională din Singapore a analizat impactul consumului regulat de ceai asupra structurii creierului uman. S-a descoperit că băutorii obișnuiți de ceai pot avea un avantaj față de cei care nu consumă această licoare: au regiuni cerebrale mai bine organizate, iar acest lucru este asociat cu o funcție cognitivă sănătoasă. „Luați ca exemplu analogia cu traficul rutier. Considerați regiunile creierului ca destinații, în timp ce conexiunile dintre regiunile creierului sunt drumuri. Când un sistem rutier este mai bine organizat, circulația vehiculelor și a pasagerilor este mai eficientă. În mod similar, atunci când conexiunile dintre regiunile creierului sunt mai structurate, prelucrarea informațiilor poate fi realizată mai eficient”, a explicat șeful echipei de cercetători, profesorul Feng Lei.

Protejează împotriva declinului cognitiv

În cadrul studiului, 36 de participanți în vârstă de cel puțin 60 de ani au completat chestionare despre obiceiul de a bea ceai negru, verde sau oolong. Ei au furnizat detalii despre sănătatea psihică, stilul de viață și starea lor generală de sănătate. Au fost apoi împărțiți în două grupuri: băutori de ceai și nonbăutori de ceai. Cu toții au fost supuși scanării RMN și au completat o baterie de teste. Oamenii de știință au văzut o diferență semnificativă de conectivitate la împătimiții ceaiului, față de cei care nu consumă ceai. Raportul studiului, desfășurat pe perioada a trei ani, subliniază că, în cazul consumatorilor de ceai, s-a constatat o eficiență crescută a rețelei globale care se găsește în structura creierului și că „un consum regulat de ceai are efect protector împotriva declinului legat de vârstă”. Anterior acestui studiu, s-a constatat că îmbunătățirea dispoziției și prevenirea bolilor cardiovasculare se numără printre beneficiile ceaiului.