de Camelia Onciu
Utilizat pentru prima dată de popoarele indigene din regiunea amazoniană, arbustul numit camu camu a fost sursă de hrană și de remedii naturale timp de sute de ani. Începând cu anii ’50, peruvienii au investigat potențialul medicinal și nutrițional al plantei, rezultatele au fost uimitoare și astfel popularitatea boabelor tropicale a crescut, în principal datorită conținutului ridicat de vitamina C (acid ascorbic), concentrată în semințele și coaja fructelor.
Imbatabilă sursă de vitamina C
Cercetările arată că această cantitate mare de vitamina C din camu camu întărește eficient sistemul imunitar, prevenind astfel infecțiile virale, cum ar fi răcelile și gripa, scurtează boala și reduce severitatea simptomelor. Fructele de camu camu conțin compuși fenolici importanți, în principal carotenoizi, flavonoizi și antociani, care conferă efectele antioxidante și de stimulare a imunității. O singură linguriță (5 g) cu pulbere organică de camu camu depășește cu mult recomandarea de 90 mg/zi pentru bărbații adulți și 75 mg/zi pentru femeile adulte. De asemenea, depășește cantitatea de acid ascorbic din portocală (2 mg/linguriță) și kiwi (4 mg/linguriță). De fapt, aceste fructe tropicale sunt printre cele mai concentrate surse de vitamina C de pe Terra, potențial exploatat în special de industria multivitaminelor din Japonia și SUA. Aceeași linguriță cu pulbere de camu camu oferă și 4% din necesarul de fibre dietetice. Are doar 20 de calorii.
Stimulează producerea de celule roșii
Cantitatea excepțională de vitamina C din camu camu întărește sistemul imunitar și prin creșterea absorbției fierului și eliminarea radicalilor liberi. Dar fructele oferă ele însele o cantitate importantă de fier, mineral crucial în producerea de celule roșii din sânge, astfel că acest fruct e recomandat în anemii și scorbut. Camu camu este o sursă excelentă și de vitamina B3 (niacină), care susține sistemul digestiv, precum și sănătatea pielii și a nervilor. În plus, cercetările privind beneficiile arbustului pentru sănătate sugerează că poate fi util în ameliorarea durerilor specifice artritei reumatoide, precum și în prevenirea leziunilor hepatice. Ca produs de înfrumusețare natural, camu camu repară vârfurile despicate ale firelor de păr, în acelașdei timp, redându-le strălucirea și rezistența. În acest scop, în practica tradițională s-a folosit sub formă de tonic pentru păr preparat din sucul de camu camu.
Nu există efecte secundare cunoscute asociate cu remediile pe bază de camu cam. Totuși, din cauza naturii acide a plantei, consumul excesiv poate duce la indigestie sau arsuri la stomac
La fel de eficiente şi sub formă deshidratată
Fructele proaspete de camu camu au o aromă intensă și un gust foarte acru. Dar sunt disponibile și sub formă de pulbere, capsule și tablete. Sucul proaspăt sau congelat este folosit la prepararea unor deserturi. Se consumă și fructele deshidratate, care oferă în continuare o sursă substanțială de nutrienți esențiali. Pulpa uscată și măcinată de camu camu poate fi ușor dizolvată în sucuri și în piureuri. Capsulele se recomandă pentru a preveni răcelile și gripa, precum și pentru tratarea anemiei și protejarea sănătății ochilor. Siropul și tinctura, deși oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii, nu sunt cele mai bune surse de vitamina C, deoarece nutrienții esențiali ai plantei se degradează atunci când sunt expuși la căldură.