de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
Susaiul, care se mai numeşte lăptucă, pălămidă grasă sau iarba iepurelui, este prima plantă care apare la începutul verii şi înfloreşte până la începutul lui septembrie. În urmă cu zeci de ani, bunicii noştri o foloseau în prepararea ciorbelor sau a salatelor. În zilele noastre, însă, şi-a extins utilitatea. Graţie proprietăţilor şi complexului de săruri şi vitamine pe care le are, susaiul este un remediu excelent în combaterea sau îndepărtarea bolilor.
Rădăcinile, leac pentru icter
Susaiul nu se mai foloseşte atât de des în bucătăria tradiţională, poate, doar, în cea modernă îşi mai găseşte loc. De exemplu, italienii îl utilizează în prepararea pastelor sau ca umplutură pentru ravioli, datorită gustului dulceag. Utilitatea lui, însă, nu s-a pierdut. Ba din contră, este un excelent remediu în medicina tradiţională. În cazul rădăcinilor de susai, acestea sunt folosite în tratarea icterului, a astmului, febrei şi tusei. Se curăţă rădăcinile, se spală şi se dau pe răzătoare. Apoi se lasă la uscat câteva zile. După ce a ieşit toată umiditatea din ele, se pot folosi pentru ceai. Astfel că, la un litru de apă, se pun două-trei linguriţe cu rădăcină şi se lasă pe foc până dau de două ori în clocot. Toată cantitatea se bea într-o zi, neîndulcită, până când scăpaţi de problemele menţionate mai sus. Indicat ar fi ca, înainte de începerea sezonului rece, să faceţi o cură de zece zile pentru a îndepărta microbii şi a preveni îmbolnăvirea. Fiind o plantă dulce, şi rădăcina este la fel, aşa că, poate fi folosită şi ca îndulcitor pentru cafea.
Frunzele elimină sâcâitoarele abcese dentare
Nici frunzele nu sunt de aruncat. Bogate în săruri minerale şi vitamina C, au acţiune antiinflamatorie, motiv pentru care sunt folosite în cicatrizarea rănilor şi pentru atenuarea durerilor musculare posttraumatice. Sunt folosite la infuzii, după ce s-au uscat câteva zile la aer. Se recomandă câte o cană cu ceai în fiecare dimineaţă, timp de zece zile sau până trece disconfortul. O altă întrebuinţare a frunzelor de susai este împotriva abceselor. Se culeg proaspete şi se zdrobesc până îşi lasă un fel de suc. După ce devin zemoase, se aşază pe zona inflamată din cavitatea bucală. De asemenea, în cazul bolilor vezicii biliare şi litiazei biliare, se recomandă consumul zilnic a câte cinci frunze crude, până când se produce vindecarea.
Este o plantă utilizată în alimentaţie încă din Antichitate şi se găseşte în trei variante: susai, susai aspru şi susai moale
Un stimulent al menstruaţiei
La fel ca şi frunzele, şi tulpina este recomandată în prepararea salatelor, alături de legume prospete şi mirodenii. Dar nu doar atât. Sucul lăptos din interiorul tulpinei ajută împotriva problemelor respiratorii, a ficatului slăbit, a arsurilor la nivelul stomacului şi stimulent al menstruaţiei. Se consumă în stare pură, amestecat cu o linguriţă cu miere, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 30 de zile.