Main menu

header

807 7 1de Simona Soare Ghișea şi Gabriela Comşa

Des întâlnită în tăieturile scoarței bradului, rășina are un rol cicatrizant și antiseptic. Această substanță vâscoasă este utilă în realizarea mai multor produse naturiste. Alifia se găsește în farmacii, dar poate fi preparată și acasă, fiind nevoie de doar trei ingrediente: rășină, untdelemn și ceară de albine.

De ajutor și în ulcerul varicos

Leacul se aplică pe furuncule, colectând puroiul, și este un real ajutor și în tratarea panariţiului (infecția acută a unui deget de la mână sau de la picior), a pruritului, a ulcerului varicos și a Zonei Zoster. Datorită beneficiilor ei antiinflamatoare şi antiinfecţioase, alifia și-a dovedit eficiența și în tratarea hemoroizilor, a arsurilor uşoare, a durerilor musculare, a entorselor şi luxaţiilor. Locurile afectate se ung de două sau de trei ori pe zi. Rețeta pentru prepararea acasă a alifiei este simplă. Rășina poate fi recoltată de pe orice traseu turistic montan ce străbate o pădure de brad, prezența sa indicând chiar faptul că arborele este rănit. Aceasta se va desprinde de pe trunchi cu ajutorul unui cuțitaș, doar din locurile unde stratul este mai gros, pentru a nu răni și mai tare copacul. Este recomandat să se prelucreze imediat.

Cum se prepară acasă

Aproximativ 50 g răşină se pun într-un vas împreună cu 80 de ml untdelem, care se lasă la topit, la foc mic, amestecându-se până la omogenizarea completă. Lichidul fierbinte se strecoară printr-un tifon, după care se pune din nou pe foc. În compoziție se introduc 10 g ceară şi se lasă să se topească la flacără mică. Ceara poate fi procurată direct de la apicultori. Cât este fierbinte, preparatul se toarnă în borcănele sterile. După ce se lasă să se răcească, se pune capacul etanș. Alifia trebuie păstrată la loc întunecat și răcoros, în acest caz termenul de valabilitate depășind șase luni. Anumitor persoane, răsina le poate provoca reacții alergice. Pentru a evita acest lucru, se realizează un test aplicând pe piele câteva picături de tinctură de rășină, supliment alimentar ce poate fi preparat acasă sau procurat din farmacii.