de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Un compus din sfecla roșie ar putea avea efecte benefice în anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi cele neurodegenerative și autoimune. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători de la Institutul de Farmacologie din cadrul Universității de Medicină din Viena, în frunte cu omul de știință Christian Gruber. Descoperirile lor au fost prezentate într-un studiu recent, publicat în Journal of Natural Products.
Peptida se găsește în rădăcină
Experții în farmacologie de la Universitatea de Medicină din Viena au izolat o peptidă, adică o moleculă a doi sau mai mulți aminoacizi, din sfecla roșie ce poate să inhibe o anumită enzimă responsabilă pentru descompunerea substanțelor mesager din organism. Datorită structurii sale moleculare stabile și a proprietăților farmacologice, peptida din sfecla roșie este luată în calcul pentru dezvoltarea unui medicament pentru afecțiuni inflamatorii, cum ar fi anumite boli neurodegenerative și autoimune. Peptida se găsește în rădăcinile plantelor de sfeclă roșie și aparține unui grup de molecule pe care acestea le utilizează și la apărarea chimică împotriva dăunătorilor, precum insecte, bacterii și viruși. „Analizând mii de date genomice, echipa a reușit să definească o serie de noi peptide bogate în cisteină și să le atribuie filogenetic în regnul plantelor. Atenția noastră a fost atrasă de o posibilă funcționare ca așa-numiți inhibitori de protează. Așadar, peptida de sfeclă roșie poate inhiba enzimele care descompun proteinele”, a declarat Gruber.
Poate activa și dezactiva reacțiile inflamatorii
Potrivit specialiștilor, peptida inhibă în mod special prolil-oligopeptidaza, o enzimă care este implicată în descompunerea hormonilor proteici din organism și, prin urmare, este capabilă să activeze și să dezactiveze reacțiile inflamatorii. Enzima respectivă este o țintă controversată pentru medicamentele dedicate unor boli neurodegenerative și inflamatorii, cum ar fi Alzheimer și scleroza multiplă. Farmacologii recunosc faptul că sfecla roșie este sănătoasă pentru organism, dar ei susțin „că nu ar fi rezonabil să sperăm că demența poate fi prevenită prin consumul regulat al acestei legume”. Asta pentru că „peptida apare natural doar în cantități foarte mici și nu este clar dacă poate fi ca atare absorbită prin tractul gastro-intestinal”, a completat șeful echipei de farmacologi. Totuși, nu doar rădăcina acestei legume are efecte benefice pentru organism, ci și sucul de sfeclă roșie din comerț, peptida găsindu-se și aici, deși în concentrații scăzute.
Consumul regulat de sfeclă roșie îmbunătățește sănătatea mintală și crește puterea de concentrare
Combate anemia
Sfecla roșie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina A, vitamina C, magneziu, iod, fosfor, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, mai exact tot ceea ce organismul are nevoie. Este recomandată și persoanelor care vor să slăbească, 100 de grame de sfeclă conținând doar 43 de calorii, potrivit nutriționiștilor. Consumul de sfeclă roșie îmbunătățește sănătatea mintală, crește puterea de concentrare și combate anemia. Persoanele care consumă regulat leguma nu trebuie să se sperie de anumite modificări ale urinei. Astfel, la aproape 20% dintre persoane, urina se colorează în roșu, însă acest lucru nu înseamnă că suferă de o anumită boală. Totuși, cei care încep o cură cu această legumă trebuie să știe că un consum excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate conduce la o paralizie temporară a corzilor vocale sau la stări de greaţă.