Main menu

header

808 9 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Numeroase cercetări internaționale derulate deopotrivă de experți universitari și de specialiști în nutriție au pus în evidență faptul că ghimbirul este unul dintre cele mai puternice alimente în lupta cu agenții patogeni, dar nu numai.

Vindecă natural parodontoza

Rădăcina de ghimbir are un rol dovedit în prevenţia infecţiilor, inhibând dezvoltarea bacteriilor care produc, printre altele, boli gingivale, precum parodontoza şi gingivita. În același timp, acest condiment cu gust deosebit împiedică apariţia disconfortului digestiv, balonarea sau indigestia, prin stimularea enzimelor cu rol eficient în absorbţia nutrienţilor. Prin proprietăţile sale antiinflamatorii, alimentul relaxează muşchii stomacului şi lasă sistemul digestiv să proceseze hrana. Ghimbirul s-a dovedit un ingredient apreciat şi în diete, întrucât poate accelera metabolismul, intensifică arderea grăsimilor și optimizează eliminarea toxinelor din organism.

Energie şi memorie îmbunătăţită

Ghimbirul este renumit pentru proprietăţile sale antioxidante și energizante. Consumul acestui aliment este recomandat pentru susținerea funcției cognitive, prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, încetinirea procesului de îmbătrânire și îmbunătăţirea memoriei. În acelaşi timp, condimentul are un efect energizant asupra organismului, înlocuind cu succes cafeaua, cu rezultate similare. O cană cu ceai de ghimbir generează nu doar un plus de energie, ci aduce și o serie de nutrienți și antioxidanți care transformă parfumata băutură într-un adevărat tratament. În ceea ce privește capacitatea ghimbirului de a lupta cu răcelile, această proprietate se datorează efectului diaforetic al ingredientului, care activează procesul de transpirație, susține sistemul imunitar, acționează ca expectorant natural și furnizează organismului arme eficiente de luptă cu virusurile.

Adjuvant în tratamentul complementar al osteoartritei

Creșterea nivelului colesterolului și trigliceridelor este una dintre cauzele majore ale afecțiunilor cardiovasculare, aflate în topul cauzelor de mortalitate la nivel mondial. În aceste condiții, ghimbirul este un aliat prețios, administrarea a 3 g rădăcină zilnic, în trei reprize, timp de 45 de zile, scăzând semnificativ nivelul colesterolului și trigliceridelor. În același timp, alimentul poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, facilitând astfel circulaţia sângelui în corp şi împiedicând formarea cheagurilor de sânge. În plus, cercetările în domeniul medicinei de recuperare confirmă efectele benefice pe care ghimbirul le are ca adjuvant în tratamentul complementar al artritei reumatoide şi al osteoartritei, reducând intensitatea durerilor şi îmbunătăţind mobilitatea.

Ghimbirul, aplicat sub formă de comprese, este indicat în cazuri de febră musculară, dureri articulare, luxaţii sau entorse

Cartofi dulci cu ghimbir şi lime

808 9 3Ingrediente: 500 g cartofi dulci, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 bucăţică de ghimbir proaspăt, ras fin, 1 lime, sare şi piper.

Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetaţi o tavă cu hârtie de copt. Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i şi tăiaţi-i în cuburi potrivite, apoi aşezaţi-i în tavă, într-un singur strat și stropiți-i cu ulei de măsline. Radeţi deasupra coajă de lime, stoarceţi şi sucul peste cartofi, adăugaţi ghimbirul, sare şi piper. Daţi tava la cuptor până când cartofii se rumenesc bine pe ambele părţi.