de Camelia Onciu
Febră, dureri corporale, senzație de oboseală, acestea sunt semne că nu ați scăpat de gripă. Iată câteva uleiuri esențiale antivirale și antiinfecțioase pentru a vă ajuta să vă puneți mai repede pe picioare și pentru a evita răspândirea virusului în întreaga familie.
Niaouli desfundă căile respiratorii
Pentru combaterea virusului gripei începeți prin a vă scufunda picioarele timp de 15 minute într-un lighean cu apă fierbinte în care ați adăugat zece picături de ulei esențial de lămâie amestecat cu o lingură cu gel de duș sau lapte praf. Apoi alegeți unul dintre următoarele tratamente de urgență bazate pe uleiuri esențiale. Cel de niaouli are proprietăți antiinfecțioase, antiseptice, antivirale, expectorante și antiinflamatorii, de aceea e recomandat în toate infecțiile respiratorii. Pentru nas înfundat: se pun trei picături de ulei esențial de niaouli într-un vas cu apă clocotită sau două picături pe o țesătură și se inspiră de patru până la şase ori pe zi. În masaj, se folosesc cinci picături de ulei esențial de niaouli aplicate pe tălpile picioarelor sau pe încheieturi, de până la cinci ori pe zi.
Ravintsara stimulează rapid sistemul imunitar
Uleiul esențial de ravintsara sau „copacul cu frunze bune” este utilizat pe scară largă în ORL și în tulburările pulmonare. Bactericid, antiviral, antiinflamator, expectorant și mucolitic, acest ulei esențial se obține prin distilarea frunzelor unui copac care crește în Madagascar. Poate fi difuzat în aer (nu mai mult de 15 minute pe oră) sau inhalat, dar numai la recomandarea medicului. Masați partea interioară a încheieturii mâinii cu una-două picături de ravintsara și inspirați de trei ori pe zi. Este un gest pe care îl puteți repeta în fiecare dimineață înainte de a merge la muncă pentru a rezista virusurilor de iarnă. Acest ulei favorizează expectorarea, curăță ușor bronhiile și facilitează respirația. Se toarnă într-o sticlă de sticlă maro (pentru a proteja preparatul de lumină) zece picături de ulei esențial de ravintsara, zece picături de ulei esențial de palmarosa, zece picături de ulei esențial de mușețel și cinci picături de ulei esențial de lavandă. Umpleți sticla cu ulei vegetal din sâmburi de caise. Amestecați. Masați pieptul și gâtul sau masați partea superioară a spatelui, dimineața și seara. Pentru a vă stimula rapid sistemul imunitar, puneți două picături de ulei esențial sub limbă. Repetați operația de trei ori pe zi, timp de trei până la cinci zile.
Amestec tămăduitor într-un castron cu apă
Iată și o rețetă de inhalație antigripală pe bază de amestec de uleiuri esențiale: se toarnă într-un castron cu apă la foc mic trei picături de mentă, trei picături de Eucalyptus radiata și trei picături de niaouli. Aplecați fața peste recipient și respirați cel puțin zece minute, cu capul acoperit cu un prosop. Aplicați procedura seara. Este mai bine să evitați să ieșiți afară după tratament, deoarece membranele mucoase se pot irita la frig.
Baie cu arome revigorante
Uleiul esențial de molid negru este un tonic excelent în caz de oboseală mare fizică și psihică. Dar asta nu este tot. Acest ulei esențial are și o acțiune antiinfecțioasă asupra căilor respiratorii. Pentru o baie revigorantă: amestecați opt picături de ulei esențial de molid negru cu 200 ml gel neutru, apoi dați drumul la apă în vană. Sau puteți să respirați direct din sticla în care ați preparat amestecul.
Frecții pe piept cu ulei de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai este un bactericid major. Utilizat pe scară largă în dermatologie (în special pentru toate inflamațiile pielii), acționează și asupra multor virusuri, inclusiv herpes și gripă. În plus, întărește sistemul imunitar. Mirosul e cam neplăcut, dar este foarte bine tolerat în masaje, atâta timp cât nu este folosit pur. Diluați 10 până la 20 de picături de ulei esențial de arbore de ceai într-un ulei vegetal fluid (cum ar fi cel de macadamia) și masați-vă pieptul, îndoiturile coatelor sau genunchii cu acest amestec, de două până la trei ori pe zi timp de patru până la cinci zile. Evitați să aplicați pe față.
Inhalațiile cu eucalipt eliberează sinusurile
Uleiul esențial de Eucalyptus radiata este expectorant, mucolitic, antiviral și antiinflamator, fiind indicat în special în infecțiile bronhopulmonare, răceli și gripă. Este întotdeauna de preferat să utilizați acest ulei esențial amestecat cu un alt ulei esențial ușor, pentru a evita orice risc de iritare a mucoaselor. Se poate folosi în aromoterapie, în masaj și în inhalarea umedă, în doze mici, într-un castron cu apă fierbinte. Amestecați trei picături de ulei esențial de Eucalyptus radiata cu ulei vegetal și frecați trunchiul și spatele. De asemenea, puteți amesteca o picătură din acest ulei cu o picătură de ulei esențial de ravintsara într-un castron cu apă foarte fierbinte. Inhalațiile vă vor descongestiona nasul și sinusurile înfundate.
Deodorantul elimină virusul din aer
Pentru a curăța aerul din casă de virusuri, alegeți uleiuri esențiale de pin, lavandă, tujanol sau cimbru linalol. Aprindeți candela pentru aromoterapie câte 15-20 de minute, de două până la trei ori pe zi. În timpul epidemiilor, folosiți metoda în tranșe de cinci până la zece minute, la fiecare oră sau la fiecare două ore. Igienizați camera unui bolnav astfel: zece picături de ulei esențial de ravintsara plus cinci picături de brad siberian. Difuzați în aer timp de 15 minute. Împotriva noului coronavirus, pentru a respira aer purificat, turnați cinci picături de ulei esențial de lămâie și patru picături de ulei esențial de ravintsara într-un pulverizator. Difuzați în aerul ambiant timp de zece până la 15 minute.