Main menu

header

808 7 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Arbore foarte răspândit din sudul Europei până în Himalaya, spectaculos prin culoarea purpurie a fruzelor în perioada de toamnă, scumpia este și un vindecător de renume, utilizat prin tradiție împotriva unor afecțiuni interne și externe.

Eficace împotriva diareei şi a colitei

Scumpia este utilizată din timpuri străvechi împotriva ulcerului gastric și duodenal, întrucât ceaiul de plantă, preparat din o linguriță cu scumpie uscată la o cană cu apă clocotită, este creditat cu capacitatea de a accelera vindecarea. În același timp, planta și-a demonstrat eficacitatea împotriva diareei și a colitei. Această proprietate a plantei este utilizată și în cazuri de inflamații ale cavității orale, răni deschise sau diverse afecțiuni oculare externe. În plus, extractul de scumpie, administrat la recomandarea specialistului, este folosit pentru tratarea unor probleme ale aparatului genital feminin, notează healthbenefitstimes.com.

Are calităţi antiseptice şi antimicrobiene

Cercetările moderne asupra scumpiei au pus în evidență faptul că planta are certe calități de antiinflamator, antioxidant, antiseptic și antimicrobian. Ca urmare, scumpia este creditată cu proprietatea de a elimina efectele radicalilor liberi, de a susține sistemul imunitar și de a preveni instalarea afecțiunilor neurodegenerative. De asemenea, prin aportul de tanin, care se găsește în scoarța și frunzele arborelui, scumpia suprimă activitatea microorganismelor patogene, promovează eliminarea depunerilor dăunătoare, susține o mai bună absorbție a compușilor utili organismului, contribuind la curățarea generală a corpului.

Uleiul esențial previne formarea edemelor

Frunzele și florile scumpiei furnizează un ulei esențial cu numeroase beneficii pentru sănătate. Potrivit essentialoils-bg.com, acest produs stabilizează funcționarea sistemului nervos, echilibrează emoțional și psihic, combate nevrozele. Uleiul esențial de scumpie este utilizat cu foarte bune rezultate în hipertensiune și pentru protejarea în ansamblu a sistemului cardiovascular, întrucât întărește vasele de sânge, acționează ca vasodilatator, previne formarea edemelor și a cheagurilor. Totodată, uleiul esențial de scumpie este considerat o modalitate naturistă, fără efecte secundare, de protejare și de întărire a ficatului.

Extractul din frunze de scumpie este unul dintre ingredientele principale ale unor produse cosmetice de refacere și de îngrijire a pielii, șampoane, parfumuri, pastă de dinți