Main menu

header

809 9 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu

Măceșele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C și alți antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare, precum polifenoli, izoflavone și antocianini. Conțin şi o doză mare de magneziu. Însă efectul antiinflamator și antiartritic al măceșelor este atribuit în special unor substanțe galactolipide. Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Studiile au arătat că extractul de măceșe reduce inflamația articulară și previne deteriorarea articulațiilor. Totodată, diminuează producția unor enzime care descompun cartilajul.

Pudra, benefică în osteoartrită şi artrită reumatoidă

Cea mai bună formă de utilizare a măceşelor pentru problemele articulaţiilor este pudra. Pudra de măceşe are efect antiinflamator de trei ori mai mare decât paracetamolul. Potrivit unei recenzii publicate în anul 2012 în jurnalul academic „Australian Family Physician”, pudra de măceșe a demonstrat beneficii clinice în osteoartrită, artrită reumatoidă și boala inflamatorie intestinală. Suplimentele cu pudră de măceșe au fost testate cu succes pe persoane cu osteoartrită la genunchi, la șold, la mâini, la umăr și la gât. Acestea au micșorat durerile după trei luni de tratament. În studiile pe persoane cu artrită reumatoidă, 5 g pulbere de măceșe pe zi, timp de şase luni, a îmbunătățit semnificativ capacitatea de a face activități fizice și calitatea vieții.

Protejează împotriva îmbătrânirii pielii

Alte efecte favorabile utilizării pudrei de măceşe sunt: reglează nivelul de zahăr din sânge, protejează împotriva diabetului de tip II, diminuează colesterolul, scade tensiunea arterială, reduce riscul bolilor cardiovasculare, remediază obezitatea cauzată de o dietă bogată în grăsimi, protejează împotriva îmbătrânirii pielii. Doza zilnică recomandată este de 2-2,5 g pudră de măceșe. Aceasta se adaugă în 150 ml apă clocotită și se bea ca un ceai. În unele studii pudra a fost amestecată cu suc de mere. Ea poate fi adăugată, de asemenea, în iaurt, în miere sau în alte produse alimentare.

Nu se recomandă suplimentele cu măceșe persoanelor care suferă de anemie cu celule în seceră, talasemie, anemie sideroblastică, celor care iau warfarină sau alte medicamente care subțiază sângele, aspirină sau alți salicilați, estrogeni, litiu sau flufenazină

Ceaiul elimină congestia nazală

Şi ceaiul de măceşe are foarte multe efecte benefice pentru organismul uman. Cea mai bună metodă de preparare a ceaiului de măceșe este prin macerare la rece și infuzare. Acest procedeu se numește „infuzie combinată”. Se pun trei linguri cu pudră de măceşe, fără seminţe, în 250 ml apă rece și se acoperă. Se lasă la macerat 12 ore, de seara până dimineața. A doua zi, maceratul se strecoară printr-un tifon gros și lichidul se lasă deoparte. Pulpa se pune într-un ibric cu 250 ml apă. Se lasă să fiarbă cinci minute, apoi se strecoară din nou prin tifon. Lichidul obținut se amestecă apoi cu lichidul rece, obținut prin macerare. Din asocierea celor două extracte rezultă 500 ml ceai. Se îndulceşte cu miere. Această cantitate se consumă în cursul unei zile, de preferat pe o perioadă de trei luni întregi, apoi pauză o lună, după care se reia tratamentul pe aceleaşi principii. Ceaiul de măceșe potolește tusea și durerile în gât provocate de virozele respiratorii și elimină congestia nazală. Ajută inclusiv în afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiune arterială sau ateroscleroză. Are efecte bune asupra circulației, presiunii arteriale și a capilarelor.