Main menu

header

809 9 2de Dana Buzăianu

Una dintre substanțele mai puțin cunoscute, dar cu un rol important în funcționarea și apărarea organismului, este quercitina. Numele ei a fost menționat, în ultimul timp, și în prevenția și tratamentul coronavirusului.

Contribuie la stoparea multiplicării virusului

Un grup de cercetători din Zaragoza și Madrid, în urma analizării în laborator a modului în care această moleculă acționează, au ajuns la concluzia că ea se aseamănă mult cu medicamentele virale utilizate pentru tratamentul coronavirusului, contribuind la stoparea multiplicării virusului. Studiul este în derulare pentru găsirea unui remediu cât mai eficient împotriva Sars-CoV-2. Quercitina este un bioflavonoid care nu poate fi produs în organismul uman, dar care se regăsește în mod natural în anumiți pigmenți ai fructelor și legumelor. Principalele alimente care conțin quercitină sunt: ceapa roșie (cu cea mai mare concentrație), ridichile, broccoli, roșiile, merele, strugurii, fructele de pădure, cireșele și citricele. De asemenea, se mai găsește și în ceaiul negru și vinul roșu.

Reduce colesterolul şi are proprietăţi antialergice

Quercitina este recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și antialergice. În cazul alergiilor, diminuează foarte mult reacțiile manifestate prin: ochi înlăcrimați, nas înfundat, respirație greoaie, strănut, înroșirea pielii. Are efect bronho-dilatator, cu rol în menținerea elasticității vaselor de sânge la nivel pulmonar. Proprietățile antitumorale pe care le conţine sunt foarte importante: acționează la nivel celular și intervine în procesul de transformare al celulelor sănătoase în celule canceroase. Reduce nivelul colesterolului și menține presiunea arterială în limite normale, astfel încât consumul de fructe și legume care au un conținut ridicat de quercitină poate ajuta la scăderea riscului de apariție a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Atenuează cu succes oboseala cronică!

Quercitina este un remediu imbatabil în diminuarea inflamațiilor acute și cronice, având efecte benefice în artrita reumatoidă și în inflamația prostatei. Are proprietăți antiaging, contribuind la menținerea sănătății pielii, creierului și inimii. Combate cu succes stările de epuizare fizică, oboseală cronică și stres. Ideal este să introducem în alimentație cât mai multe legume și fructe care conțin această moleculă, însă există și suplimente pe bază de quercitină sub formă de capsule. Doza uzuală este de 500 mg de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni.

În cazul administrării pe termen lung a suplimentelor pe bază de quercitina sau dacă se urmează tratamente cu alte medicamente (antibiotice, medicamente pe baza de ibuprofen, diclofenac, tramadol), trebuie luată sub supraveghere medicală, întrucât acțiunea ei poate modifica eficiența altor medicamente sau poate duce la manifestări neplăcute precum dureri de cap sau furnicături la nivelul brațelor și picioarelor.

Salată de broccoli cu sos de usturoi

Ingrediente: bucheţele de broccoli, rondele de morcovi. Pentru sos: 2-3 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie.

Mod de preparare: buchețelele de broccoli se fierb aproximativ 20 de minute în apă sau la bain-marie (ca să își păstreze culoarea verde crud). Se mai pot adăuga lângă broccoli și rondele de morcovi. Separat, se pregătește sosul din căței de usturoi curățați și pisați, care se amestecă ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie, după gust. După ce au fiert, broccolii şi morcovii se scurg de apă și se toarnă sosul preparat. Această salată este potrivită pentru friptură și grătar.

Salată de ceapă roşie cu pătrunjel

Ingrediente: ceapă roşie, pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline, oţet.

Mod de preparare: ceapa roșie se curăță și se taie felii. Se presară sare și se lasă cinci-zece minute. Se adaugă pătrunjel verde mărunțit, piper, ulei de măsline și oțet. Este de preferat oțetul balsamic, care îi va da o savoare specială. Se mai pot adăuga și măsline. Este potrivită pentru mâncărurile de cartofi și fasole.