de Călin Popa şi Florica Pintea
Considerate de ceva vreme alimente-minune, grație unui profil nutrițional impresionant, cruciferele, dintre care face parte și conopida, au multiple efecte pozitive asupra sănătății. În plus, sunt delicioase și versatile, stând la baza alimentației oricărei persoane care dorește nu doar să-și asigure un meta- bolism în bună stare de funcționare, ci și prelungirea vieții.
Colina, o substanţă importantă, asigură dezvoltarea activității creierului fătului
Consumul de conopidă a demonstrat științific o lungă listă de beneficii pentru întregul organism. Această legumă delicioasă, care preia toamna, dar nu numai, un binemeritat prim-plan, conține un compus numit sulforafan, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale. O altă substanță foarte importantă care se găsește în conopidă este colina, o vitamină a grupului B, cu rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului. Studii de anvergură au demonstrat că, prin consumul de colină în timpul sarcinii, se asigură dezvoltarea activității creierului fătului. Cercetătorii au relevat și faptul că prezența conopidei în meniu poate îmbunătăți funcțiile cognitive, procesul de învățare și memoria. Aceeași colină, substanță care nu se găsește decât în câteva alimente, previne acumularea de colesterol la nivelul ficatului și susține sinteza ADN, notează healthline.com.
În combinaţie cu turmericul, previne cancerul de prostată
Cercetări internaționale derulate în ultimii ani au pus în evidență faptul că sulforafanul din conopidă este în strânsă legătură cu ADN-ul uman, având un rol foarte important în funcționarea normală a celulelor, mai ales a celor din interiorul vaselor de sânge. Ca urmare, consumul acestei legume este creditat cu capacitatea de a suprima celulele canceroase și de a bloca dezvoltarea tumorilor. Un detaliu al acestor cercetări este acela că o combinație a conopidei cu turmeric poate fi foarte eficientă în prevenirea și tratamentul cancerului de prostată. De asemenea, rezultatele unor studii efectuate pe animale au arătat că sulforafanul poate reduce incidența și rata de creștere a tumorilor în glandele mamare, iar alți compuși care se găsesc în această cruciferă au arătat rezultate pozitive în inhibarea procesului de dezvoltare a celulelor canceroase la stomac, vezică, ficat, colon și plămâni.
Susține motilitatea intestinală
Conopida conține antioxidanți și alți compuși benefici de calibru, care stimulează detoxificarea organismului, prin activarea enzimelor ce contribuie la acest proces. În același timp, fibrele din legumă sunt de un real folos în procesul de digestie și de curățare de toxine. Potrivit unei cercetări publicate de World’s Healthiest Foods, consumul de conopidă protejează stomacul, ajutând la procesul de inhibare a bacteriei Helicobacter pylori. În același timp, includerea conopidei în dietă previne constipația, întrucât această cruciferă conține ambele tipuri de fibre - insolubile și solubile. Cele dintâi susțin sănătatea digestivă și peristaltismul intestinal. „Gândiți-vă la fibrele insolubile ca la o mătură care curăță tractul digestiv, pentru a menține în mișcare deșeurile, susținându-se astfel motilitatea intestinală”, detaliază dieteticianul Bansari Acharya, din Detroit, SUA. Pe de altă parte, fibrele solubile creează un tip de gel care încetinește digestia și menține sațietatea. Dublat de conținutul scăzut de calorii al acestei legume - doar 25 la o porție de 100 de grame - consumul de conopidă previne acumularea de kilograme, delicioasa cruciferă fiind un excelent înlocuitor al unor alimente care favorizează îngrășarea, cum sunt făina sau orezul.
Combate eficient migrenele cronice
Unul dintre beneficiile de excepție ale conopidei este faptul că aceasta conține substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, arată rezultatele unor studii de dată recentă. În aceste condiții, consumul regulat al acestei legume se traduce printr-o combatere eficientă a unor afecțiuni care implică acest proces, cum sunt reumatismul sau migrenele cronice. De asemenea, conopida este creditată cu proprietatea de a susține sistemul osos, grație prezenței vitaminelor K și C. Numeroase studii de anvergură au pus în evidență că introducerea conopidei în dietă favorizează întărirea densității osoase, prevenirea osteoporozei și o susținere a producerii de colagen, element esențial pentru menținerea pe termen lung a elasticității articulațiilor. Demn de menționat este și faptul că, datorită antioxidanților și nutrienților din compoziția sa, conopida întărește sistemul imunitar, sporind astfel capacitatea organismului de autoapărare.
Luptă cu afecţiunile renale
Includerea conopidei în alimentație a demonstrat capacitatea de a reduce gradul de severitate a unor afecțiuni respiratorii. Studiile realizate la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, SUA, au demonstrat că un consum regulat de conopidă ajută la ameliorarea papilomatozei, ansamblu de formaţiuni sau excrescenţe tegumentare cauzate de virusul HPV și care se cantonează în anumite zone predispuse, printre care și cea a gâtului, afectând corzile vocale. Totodată, consumul de conopidă are potențialul de a preveni diabetul. Potrivit unor teste pe animale de laborator, sulforanul din conopidă reduce riscul complicațiilor acestei boli, protejând și în fața anumitor afecțiuni renale, arată shape.com. În același timp, prin aportul de vitamina C, betacaroten, kemferol, quercitină, rutabion, acid cinamic și multe alte substanțe cu acțiune antioxidantă, conopida elimină efectele radicalilor liberi, încetinește îmbătrânirea, previne distrugerea țesuturilor și organelor.
Protejează de efectele razelor ultraviolete!
Potrivit unor cercetări recente, consumul de conopidă are proprietatea de a susține sănătatea arterelor, în special în cazul femeilor de vârsta a treia, scăzând astfel riscul de ateroscleroză. Potrivit experților care au analizat datele unui eșantion de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care au consumat trei porții de conopidă zilnic, s-a stabilit că acestea au o flexibilitate mai mare a arterelor, în comparație cu eșantionul care a menținut o dietă fără conopidă. Demn de menționat este faptul că doar o porție în plus din această cruciferă a făcut o diferență semnificativă pe direcția menținerii unei bune stări a arterelor, notează eatingwell.com. În același timp, cercetări derulate de-a lungul timpului au confirmat faptul că sulforafanul prezent în conopidă protejează pielea împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete, prevenind inflamațiile sau cancerul de piele.
Supă-cremă cu condimente
Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă galbenă de dimensiune medie, tocată, 1 cățel de usturoi, tăiat mărunt, 1 conopidă de mărime medie, tăiată în bucățele mai mici, 700 g mix de legume congelate, 1 lingură cu frunze proaspete de cimbru, 1 frunză de dafin, sare și piper negru măcinat, 60 g smântână.
Mod de preparare: se toarnă uleiul într-o oală mare și se lasă la foc mediu, până când se încinge, se pune ceapa și se călește, timp de aproximativ cinci minute, se adaugă conopida, legumele congelate, usturoiul, cimbrul și frunza de dafin și se gătesc la foc mic, timp de aproximativ 20 de minute, până când se înmoaie. Se îndepărtează frunza de dafin, iar compoziția se amestecă cu blenderul până când devine o cremă. La final se toarnă smântâna și se amestecă pentru omogenizare. Supa se servește presărată cu condimentele preferate.