de Elena Şerban
Specie de ferigi ce face parte din familia Aspleniaceae, limba cerbului creşte la umbră, în zonele colinare înalte împădurite, precum şi la munte. În medicina tradiţională se utilizează în scopuri terapeutice frunzele recoltate cu peţiol, deoarece conţin enzime, tanini, dar şi vitamine. Limba cerbului are proprietăţi astringente, diaforetice (provoacă transpiraţia) şi diuretice. Datorită acestor efecte, infuzia din frunzele acestei plante se utilizează în diaree, febră şi diureză scăzută. Degajează căile respiratorii
În medicina tradiţională românească, limba cerbului mai este utilizată intern în bolile pulmonare, pentru calmarea tusei şi degajarea căilor respiratorii, având proprietăţi expectorante.
Dacă este folosită şi în uz extern, infuzia ajută la vindecarea rănilor, fiind excelentă în tratamentele destinate părului gras şi seboreei. Este indicat să se folosească frunzele proaspete, deoarece, prin uscare, majoritatea principiilor se pierd. Infuzia se prepară dacă opăriţi o lingură cu frunze proaspete (tăiate mărunt) cu o cană cu apă.
Vinul care vindecă astmul
Un alt preparat pe bază de limba cerbului vindecă bronşita, astmul sau bolile de plămâni. Acest preparat are drept ingrediente şase grame de frunze de limba cerbului (uscate de data aceasta), cinci grame de piper, 20 g de scorţişoară, un litru de vin mai vechi de doi ani, 100 ml de miere de albine (fiartă într-un vas cu apă şi cu spuma scoasă). Planta se fierbe în vin trei minute şi apoi se pune mierea. După alte cinci minute, adăugaţi piperul şi scorţişoara, mai fierbeţi câteva minute şi apoi strecuraţi. Vinul se toarnă în sticle sterilizate cu alcool.
Cura cu acest vin durează între o lună şi jumătate şi două luni şi se ţine după următorul program:
- în prima săptămână trebuie să se bea o cantitate de o jumătate de păhărel cu vin, după fiecare masă.
- a doua săptămână se bea aceeaşi cantitate înainte şi după masă.
Acest vin se prepară în timpul curei, pe măsură ce este consumat, pentru a fi permanent proaspăt.
Atenţie!
Persoanele care au deficit de vitamina B1 nu trebuie să-şi administreze niciun fel de preparate pe bază de limba cerbului, deoarece planta conţine tiaminaze, ce distrug vitamina B1 din organism.
Limba de cerb, surata ornamentală
Deşi au nume asemănătoare, limba cerbului şi limba de cerb nu sunt acelaşi lucru! Limba de cerb (Asplenium nidus) este o plantă epifită ce creşte pe copaci şi, de cele mai multe ori, capătă forma unui cuib de păsări. Asplenium nidus este cultivată ca şi plantă ornamentală, are frunze mari, cu marginile ondulate, de culoare verde închis, lucioase şi cu o nervură centrală proeminentă, a cărei culoare capătă spre baza frunzei o nuanţă maronie.