de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu
Circulația sangvină deficitară poate indica o afecțiune medicală serioasă, de aceea nu trebuie trecută cu vederea. Când sângele nu circulă în mod optim, apar furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, oboseală sau edeme. Circulația deficitară nu este o boală în sine, dar poate fi semnul unei boli grave, precum boala arterială periferică, accident vascular cerebral, atac de cord, cheaguri de sânge sau sclerodermă. Din fericire, natura a avut grijă să ofere oamenilor numeroase posibilităţi de îndreptare a acestei afecţiuni prin intermediul fructelor de pădure.
Ceaiul de afine îmbunătățește funcția vasculară
Dintre acestea afinele sunt considerate a fi elixirul miraculos pentru problemele de circulaţie sangvină deficitară. Un studiu recent, publicat în ianuarie 2019 în „Journal of Gerontology: Series A” a arătat că un consum zilnic de afine sălbatice îmbunătățește funcția vasculară. Efectele hipotensive ale curei cu afine produce rezultate similare celor obținute în studiile clinice în care s-au folosit medicamente pentru tensiunea arterială. Acest studiu este cu atât mai important cu cât a fost realizat pentru prima dată pe persoane sănătoase și nu pe persoane cu risc cardiovascular. Afinele ajută inclusiv la îmbunătățirea profilului lipidelor din sânge. Oamenii de știință nu au un răspuns complet cu privire la mecanismele prin care afinele produc aceste beneficii la nivel cardiovascular. Însă ele sunt atribuite în mare parte conținutului bogat în antocianini. Studiile epidemiologice, clinice și pe animale au arătat că antocianinii din afine acționează asupra mai multor componente ale sistemului vascular, oferind protecție împotriva complicațiilor cardiovasculare. Se recomandă consumul de afine coapte bine, care pot fi mâncate ca atare, sau conservate la congelator. Afinele se pot, de asemenea, usca la soare și păstra pe tot parcursul anului. Din fructele uscate se poate face un ceai util în afecțiunile vasculare. Într-o cană cu apă se pun două lingurițe cu afine uscate la fiert timp de cinci-zece minute. Se consumă câte două căni cu ceai zilnic pe perioada a două luni, apoi o lună pauză şi din nou se repetă tratamentul.
Cură cu coacăze negre pentru arterită
Fără nicio exagerare, coacăzele negre pot fi considerate un medicament natural în cazul accidentelor vasculare. Au atât efecte profilactice, cât și curative în această situație. Coacăzele negre se pot consuma în stare crudă, sau sub diverse preparate culinare sau medicinale. Cei care au colesterolul mare și sunt predispuși la ateroscleroză sau au deja această afecțiune, pot face o cură cu coacăze proaspete timp de 14 zile. Se pot consuma până la jumătate de kilogram pe zi. Acest tratament poate fi util și în hipertensiune arterială sau arterită. Persoanele cu probleme de coagulare a sângelui trebuie să fie precaute la consumul de coacăze negre. Preparatele pe bază de coacăze negre trebuie evitate cu minimum două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
Măceşele şi cătina, importante pentru elasticitatea şi rezistenţa vaselor
Măceșele și fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, provitamina A și vitamina P - substanțe extrem de importante pentru elasticitatea și rezistența vaselor de sânge. Aceste două fructe îmbunătățesc circulația sangvină. Pot fi consumate în stare proaspătă sau sub formă de infuzie. Se folosesc două lingurițe cu fructe uscate la 1 cană cu apă clocotită. Întrucât sunt ceaiuri alimentare și nu medicinale, pot fi consumate pe perioadă lungă de timp, câte două-trei căni pe zi.