Main menu

header

810 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Cu un parfum asemănător cu cel al freziilor, ciuboțica-cucului este considerată planta cea mai bună pentru a trata bolile respiratorii. De asemenea, este folosită din cele mai vechi timpuri ca întăritor al nervilor, dar și ca excelent revigorant.

Planta conține o cantitate impresionantă de vitamina C

În perioada toamnei, dar și cea a iernii când imunitatea scade, fitoterapeuții recomandă ciuboțica-cucului, întrucât frunzele sale, fie proaspete, fie uscate, conțin o cantitate considerabilă de vitamina C. De asemenea, planta este o bogăție de betacaroten, calciu, potasiu, sodiu şi salicilaţi, tonice care contribuie la întărirea sistemului imunitar. În plus, în ultima perioadă cercetătorii europeni au mai găsit o componentă valoroasă în compoziţia plantei. Este vorba despre prostaglandina E1, o substanţă asemănătoare unui hormon care are remarcabile efecte antiinflamatoare, antivirale şi cicatrizante. Când vremea neprietenoasă apare, odată cu ea se instalează și bolile de gât sau cele respiratorii. Un leac cu totul excepțional este siropul de rădăcini de ciuboțica-cucului. Tot ce trebuie să faceți este să spălați bine rădăcinile plantei, le lăsați la zvântat, iar ulterior le tocați foarte fin. Puneți într-un borcan de 400 g, până se umple o treime. Completați restul cu miere lichidă, amestecând continuu. La sfârşit, se așază capacul şi se lasă să se macereze la temperatura camerei, timp de trei-patru săptă- mâni. Veți obține un sirop cu o mireasmă puternică. Se consumă două lingurițe de trei ori pe zi.

Pulberea tratează stările de nervozitate

Când nevralgia apare, parcă nimic nu o poate stopa. Nimic adevărat, pentru că există ciuboțica-cucului, plantă care înlătură durerea aproape instantaneu. Într-o astfel de situație, este utilă pulberea de ciuboțica-cucului. Modul de preparare este următorul: florile se pun la uscat la umbră și se macină cât mai fin folosind râşniţa de cafea. În acest fel, se obține o pulbere uşor parfumată. Aceasta se păstrează într-un borcan bine închis. Se administrează din acest produs o linguriţă rasă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă timp de un sfert de oră, după care se înghite cu apă. Același remediu este bun și în nevralgie sau stări de nervozitate. Pentru efecte mai puternice, se combină fiecare doză cu o linguriţă cu pulbere de sunătoare.

Siropul, recomandat în laringită

Pe de altă parte, siropul de rădăcini de ciuboțica-cucului reușește să stopeze atât tusea convulsivă, cât și pe cea iritativă și uscată. Totodată este indicat în gripă în fază incipientă și în laringită. În acest scop, se administrează o lingură cu sirop de rădăcini de ciuboţica-cucului, în doze succesive. Preparatul are rolul de a dezinfecta căile respiratorii, reface epiteliile şi stimulează imunitatea, ajutând în acelaşi timp la eliminarea secreţiilor nocive de la nivelul gâtului. Tot siropul este excepțional în convalescența în bolile respiratorii acute, precum pneumonie sau bronșită. Se administrează două linguri cu sirop, cu puțină apă.

Reglează metabolismul şi ameliorează tuberculoza

La rândul său, ceaiul de ciuboțica-cucului este de ajutor în tratamentul bronșitei și ameliorează simptomele în caz de tuberculoză. Modul de preparare este următorul: în 300 ml apă fierbinte se adaugă o linguriță cu plantă. Se lasă la infuzat trei minute, se strecoară și se îndulcește cu puțină miere. Ceaiul de ciuboțica-cucului ajută și la reglarea metabolismului, eliminarea pietrelor de la vezica biliară și este util în tratamentul afectiunilor gastrointestinale. În plus, este liniștitor pentru sistemul nervos, elimină toxinele din organism, combate stresul și anxietatea. În fază incipientă combinați florile de ciuboţica-cucului cu cele de soc. Se pune o jumătate de lingură cu fiecare plantă într-o cană. Se toarnă peste ele 500 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de zece minute. Se filtrează, se îndulceşte cu miere şi se bea preparatul cât mai fierbinte. Remediul încălzeşte corpul, relaxează muşchii, protejează căile respiratorii şi rinichii de acţiunea microbilor. Se consumă patru-cinci căni pe zi sau când simțiți că vă prinde răceala.

Vinul are performanțe în afecțiunile inimii

810 6 2Un ajutor prețios în afecțiunile inimii este vinul de ciuboțica-cucului. Umpleți o sticlă de doi litri cu flori proaspete de plantă, fără să le îndesați. Deasupra turnați vin alb, natural. Aveți grijă ca florile să fie acoperite. Peste sticlă se pune un dop de plută și se lasă la macerat două săptămâni, la soare. În afecțiunile cardiace se administrează o lingură cu vin. Atenție! Nu depășiți trei linguri cu vin pe zi. Un ceai special împotriva insomniei se obține din 50 g ciuboțica-cucului, 25 g flori de levănțică, 10 g sunătoare, 15 g conuri de hamei, 5 g rădăcină de valeriană. Se opărește o linguriță cu vârf cu amestec în 300 ml apă și se lasă la infuzat trei minute. Ceaiul se consumă cald, cu înghițituri mici, înainte de culcare. Se poate îndulci cu miere, după gust.

Utilă în cazul în care nu puteţi expectora!

În cazul în care nu puteți expectora, folosiţi decoctul de ciuboțica-cucului. Se fierbe o linguriță cu plantă la o cană cu apă și se adaugă o jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Se consumă trei-patru lingurițe pe zi. În caz de ateroscleroză amestecați o lingură cu flori de tei cu două lingurițe cu trifoi roșu, două linguri cu ciuboțica-cucului și zece linguri cu urzică. Din acest amestec luați două lingurițe și puneți în 500 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat zece minute. Se consumă o cană cu ceai de trei ori pe zi, cu zece minute înainte de masă. Pentru calmarea durerilor de dinți și de cap, se folosește tinctura de ciuboțica-cucului. Aceasta se prepară dintr-o linguriță cu pulbere și rădăcină la 200 ml oțet de vin. Se lasă la macerat timp de cinci zile. Se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare. La nevoie, soluția obținută se aspiră pe nas.

Tratamentul cu ciuboțica-cucului este contraindicat persoanelor care administrează anticoagulante, femeilor însărcinate şi persoanelor alergice la aspirină. Folosit în exces, ceaiul de ciuboţica-cucului poate produce iritaţii ale tubului digestiv şi vomă

Unguentul se foloseşte pentru petele inestetice de pe piele

Unguentul cu ciuboțica-cucului se folosește pentru arsuri solare și pete pe piele. Extern, sub formă de cataplasme calde aplicate pe locurile dureroase, frunzele plantei au acțiune atât calmantă, cât și cicatrizantă și hemostatică. Florile de ciuboțica-cucului sunt comestibile. Acestea au un gust ușor citric și se pot consuma în salate verzi sau salate de fructe. De asemenea, pot fi folosite pentru a aromatiza diverse creme sau deserturi, budinci sau băuturi. Florile pot fi păstrate în oțet de mere cu miere sau zahăr, diluat cu apă.