Main menu

header

810 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Cu toate avertismentele referitoare la compușii halucinogeni din anumite tipuri de ciuperci, cele supranumite „magice”, cercetări de ultimă oră pun în evidență faptul că anumiți compuși din aceste tezaure de nutrienți pot acționa ca antidepresive naturale, fiind astfel de folos împotriva uneia dintre cele mai periculoase amenințări la adresa sănătății publice mondiale pe termen mediu și lung.

De patru ori mai eficiente decât medicamentele!

O cercetare derulată în cadrul Școlii de Medicină Johns Hopkins, din Baltimore, a pus în evidență faptul că ciupercile „magice” sunt mult mai mult decât renumele lor de „droguri” recreaționale, ba chiar că au o importantă valoare medicinală. Mai precis, potrivit experților americani, doar două doze dintr-un anume compus din aceste ciuperci pot trata în mod natural simptomele depresiei. Numit psilocibină, ingredientul a contribuit decisiv la îmbunătățirea stării mintale a voluntarilor care au participat la teste, după un tratament de patru săptămâni. În ansamblu, s-a constatat că jumătate dintre participanți au scăpat complet de simptomele afecțiunii. „Magnitudinea efectelor pe care le-am constatat a depășit de patru ori ceea ce au demonstrat studii anterioare asupra eficacității medicamentelor antidepresive existente în prezent”, explică expertul Alan Davis.

Înlătură anxietatea pacienților cu cancer

Chiar dacă experimentul nu a inclus un număr mare de participanți, cercetătorii consideră că rezulatele pot fi considerate relevante, întrucât voluntarii erau persoane cu simptome depresive care durau de mai mulți ani, aveau vârsta medie de 39 de ani și au oprit complet medicația recomandată, pentru a fi evaluate efectele compusului din ciuperci. „Am fost cu atât mai surprinși de acțiunea extinsă a psilocibinei cu cât pacienții cu depresie se manifestă diferit și răspund diferit la tratament. Dar în toate cazurile, substanța a dat rezultate remarcabile”, detaliază specialistul Roland Griffiths. De altfel, experții americani au pus în evidență încă dn anul 2016 efectele benefice ale ciupercilor „magice” asupra anxietății generate în cazul pacienților care primesc un diagnostic de cancer.

Stimulează optimismul și creativitatea

În anul 2011, cercetătorii din Statele Unite au descoperit că în cazul administrării de psilocibină se manifestă un efect benefic pronunțat asupra personalității, în sensul că oamenii tratați devin mai deschiși și mai pozitivi. În studiul respectiv, 60% dintre voluntari au afirmat că substanţa a avut efecte pozitive asupra personalităţii lor, iar aceste beneficii psihice au durat aproximativ un an. De asemenea, în anul 2019 a fost aprobat un test medical care să folosească ciupercile halucinogene pentru tratarea anxietății legate de moarte la Spitalul St. Vincent, din Melbourne. Studiul, considerat mută vreme controversat, a fost aprobat de comitetele de etică și de autorități după ce cercetătorii americani reușiseră să demonstreze efectele benefice ale psilocibinei asupra stării de spirit. Mai mulți pacienți muribunzi au primit o doză de psilocibină sintetică, sub supervizarea și ghidarea psihiatrilor, formulă care să-i ajute să se împace cu propria mortalitate.

„Pentru că majoritatea tratamentelor medicamentoase antidepresive au nevoie de săptămâni, chiar luni pentru a-și face efectul, se poate considera că ingredientul din ciupercile halucinogene poate schimba complet abordarea în ceea ce privește tratarea acestei afecțiuni“ Alan Davis, Școala de Medicină Johns Hopkins