de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Amăreala este o plantă foarte des folosită în scopuri medicinale, graţie efectelor benefice pe care le are asupra sistemului nervos şi a aparatului digestiv. Îndeosebi, acţionează miraculos în cazul afecţiunilor pulmonare şi respiratorii, pentru că este un foarte bun expectorant şi fluidifiant. Preparatele pe bază de amăreală calmează disconfortul femeilor aflate la menstruaţie.
Asigură buna funcţionare a sistemului nervos
Amăreala se mai numeşte tămâioasă-uleioasă şi se găseşte aproape în toate zonele de deal şi de munte, la marginile pădurilor sau în fâneţe. Cine este interesat şi vrea să îşi prepare acasă, planta se recoltează primăvara sau toamna şi se lasă la uscat minimum o săptămână. Pentru tratarea afecţiunilor, se poate utiliza întreaga planta, dar, cel mai mult, partea aeriană. Are un gust amar, aşa cum îi spune şi numele, însă efectele pe care le are asupra organismului sunt uimitoare. Este un agent activ pentru tuberculoză, dar şi pentru alte afecţiuni pulmonare, datorită secreţiei bronşice pe care o provoacă în urma unui tratament adecvat. Asigură, astfel, o bună funcţionare a aparatului respirator, a stomacului şi a sistemului nervos. Poate fi cunsumată sub formă de ceai, din plantele uscate acasă, câte două căni în fiecare zi, dimineţa şi seara, neîndulcite, 10 g amăreală, la 300 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat cinci minute. Se consumă cald spre fierbinte. Tratamentul se face minimum 15 zile.
Combate eficient anemia la copii
Decoctul de amăreală este indicat în cazul anemiei la copii şi se face din rădăcina plantei. Astfel, se iau trei-patru rădăcini, se pun la uscat, la aer, şi, după 10-12 zile, se mărunţesc (fiecare foloseşte ce are, râşniţă, morjar sau blender). După aceea, se pune întreaga cantitate într-un vas (trebuie să aveţi aproximativ 25 g) peste care se toarnă un litru de apă rece, se acoperă, şi se lasă şapte zile la macerat. Apoi, se fierbe până scade apa la jumătate. Se ia de pe foc şi se strecoară înainte să se răcească. Cantitatea obţinută este pentru două zile, însă tratamentul trebuie făcut minimum şapte zile. Se bea o cană cu decoct dimineaţa, pe stomacul gol. Dacă este cazul, se poate repeta o dată la trei luni. Pentru copiii cărora nu le plac ceaiurile, este varianta capsulelor, la fel de eficientă. Se administrează dimineaţa şi seara câte una, timp de 30 de zile. Decoctul este recomandat şi în cazul răcelilor cu care vă confruntaţi în sezonul rece, îndulcit cu o linguriţă cu miere. Această combinaţie poate face minuni în doar câteva zile de tratament, cu condiţia să se bea minimum o cană cu decoct pe zi, de regulă seara.
Nu se recomandă sub nicio formă în cazul leziunilor de tub digestiv, gastrită sau hemoptizie
Vindecă varicela
Ca uz extern, amăreala este indicată a fi folosită în tratarea varicelei, sub formă de spălături sau tamponări locale. Se folosesc trei-patru tulpini cu tot cu frunze şi flori, uscate bine la aer. Se mărunţesc şi se pun la infuzat în 500 ml apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă o oră-două. Apoi, cu ajutorul unei comprese sterile, se tamponează zonele afectate de varicelă. Calmează pielea, mâncărimile şi grăbeşte vindecarea. În situaţia în care pacientul face febră, infuzia preparată se poate bea. Temperatura îi va fi reglată imediat. De asemenea, poate fi un tratament foarte bun pentru reumatism. Pacienţii se confruntă deseori cu dureri, amorţeli şi senzaţie de gheaţă, în special, la membrele inferioare. Infuzia sau ceaiul de amăreală ameliorează aceste simptome. Zonelor afectate se tamponează dimineaţa şi seara şi se recomandă repaus.