Main menu

header

813 9 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Omniprezent în Europa și Canada în flora spontană, inișorul aduce organismului numeroase substanțe cu potențial vin- decător. Administrată la recomandarea, în dozele și sub supravegherea unui specialist, planta are capacitatea de a combate o serie întreagă de afecțiuni.

Stopează hidropizia incipientă

Inișorul conține, printre altele, alcaloizi, flavonoide, flavonoglicozide, acizi organici, zaharuri, glicozide, pectine, grăsimi, săruri minerale. Ca urmare, planta are calități de purgativ și diuretic, fiind de ajutor în cazuri de icter și alte afecțiuni ale ficatului. Potrivit botanical.com, o infuzie din 30 g plantă la 500 ml apă fierbinte poate reprezenta un bun tratament complementar al hidropiziei incipiente, afecțiune generată de acumularea patologică de apă în anumite cavități ale corpului. În același timp, inișorul are efect împotriva splenomegaliei, boală care apare când splina crește mult în dimensiune și începe să se simtă la palparea abdominală. Totodată, inișorul se poate dovedi un aliat împotriva afecțiunilor biliare.

Antimicrobian perfect pentru hemoroizi

Ca astringent și antimicrobian, inișorul este folosit extern împotriva hemoroizilor. Un decoct realizat din două linguri cu flori și frunze uscate de plantă, fierte timp de 15 minute în 500 ml apă, se aplică local, cu rezultate excelente împotriva inflamațiilor. Același remediu este recomandat pentru vindecarea anumitor afecțiuni dermatologice - dermatoze, acnee, erizipel, furuncule, pecingine. De asemenea, planta proaspătă, tocată, se poate amesteca, pe baie de aburi, cu untură, rezultând un unguent cu acțiune remarcabilă împotriva acumulărilor subcutanate, a ulcerațiilor și erupțiilor pielii. De asemenea, prin efectul său laxativ, inișorul, administrat ca infuzie, poate contribui la detoxificarea organismului, la combaterea constipației și elimină crampele abdominale, paraziții intestinali, prevenind, în același timp, afec- țiunile intestinale.

Inișorul acționează benefic asupra rinichilor, fiind de folos împotriva catarului urinar